Home / TEMA DANA / SVE JE NAMEŠTENO – ISTI SCENARIO KAO U REPUBLICI SRPSKOJ: U Gruziji se traži „PRAVDA ZA DAVIDA, otac u glavnoj ulozi..

SVE JE NAMEŠTENO – ISTI SCENARIO KAO U REPUBLICI SRPSKOJ: U Gruziji se traži „PRAVDA ZA DAVIDA, otac u glavnoj ulozi..

Gruzija je lojalna teritorija u američkoj interesnoj sferi, pa Vašingtonski dirigentii obojenim revolucijama nemaju nikakav razlog da ruše njenu poslušnu vlast. Uprkos tome, i Gruzija ima svog Davida. I u centru Tbilisija se traži „pravda za Davida”.

Štaviše, i tamo je Davidov otac u jednoj od glavnih uloga. Čak iznosi i slične zahteve prema vlasti kao otac Davida Dragičevića u Banjaluci.

Ubijeni mladić se zvao – David Saralidze. Ubijen je u decembru 2017-te, a imao je 16 godina.

Ubijen je pod manje zagonetnim okolnostima od Davida Dragičevića. Nastradao je u vršnjačkom obračunu noževima.

Zajedno sa njim je ubijen i Levan Dadunašvili (16). Međutim, sud je nakon pola godine jednog maloletnika osudio na 10 godina i šest meseci zatvora za ubistvo Levana, a još jednog – na devet godina i 9 meseti za pokušaj ubistva Saralidze.

Dakle: niko nije osuđen za ubistvo Davida Saralidze. To je bio „gruzinski okidač”.

Njegov otac Zaza Saralidze  organizovao je 31. maja prvi protest ispred zgrade nacionalnog parlamenta.

U narednim danima su usledili masovni protesti, kojima su se priključile i razne organizovane grupe i neke opozicione partije.

I Zaza je – poput Davora Dragičevića – zatražio „objektivnu istragu” i otkrivanje ubice (ili ubica). Na svim imitinzima je insistirao na „propustima u istrazi” i ostavci vlade.

Čak je vlasti i policiji poručio da im je 10. juni „krajnji rok da izađu sa istinom”.

Novi protest će biti upravo 10. juna. Tačnije: dva. Zaza i svi koji ga podržavaju okupiće se u parku Vaka, a pristalice nekih opozicionih partija – ispred parlamenta.

Da američka ambasada u Tbilisiju ima drugačije instrukcije: svi bi bili na istom mestu. Sve bi bilo kao u Banjaluci.

MUP Gruzije je prvih protesta ponovo otvoreio istragu o smrti Davida Saralidzea. Čak je uhapsio saradnika Državnog tužilaštva Mirzu Subelijanija. Pod optužbom da nije prijavio policiji da je jedan njegov rođak učestvovao u „kobnom obračunu noževima”.

On može biti osuđen i na četiri godine zatvora.

Zazi je to malo i tvrdi da su za učešće rođaka znali i Mirzina žena i sin i traži i njihovo privođenje.

Zaza je u međuvremenu tužiocu predao imena trojice muškaraca za koje tvrdi da su ili učestvovali u ubistvu ili u „falsifikovanju istrage”.

Gruzinski premijer Georgi Kvirikašvili upozorio je učesnike protesta i Zazu da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u zemlji.

Naglasio je da u protestima učestvuju „ekstremne grupe koje iznose apsolutno neprihvatljive političke zahteve”.

Ovde fale samo angažman ambasade SAD, „grupa iz Skoplja” i otporaške stisnute pesnice.

Nezavisno od toga, nije baš čista slučana podudarnost što se ovoliko slični protesti događaju istovremeno u Tbilisiju i Banjaluci.

Uostalom, Kvirikašvili je objavio da će se naredne nedelje vanredno sastati parlament Gruzije povodom ubistva Davida Saralidzea i da će na toj sednici biti formiran anketni odbor koji će se pozabaviti dosadašnjim tokom istrage…

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …