Home / TEMA DANA / SVE JE VEĆ SPREMNO- OVO ĆE BITI POČETAK SVETSKOG HAOSA: NETANJAHU MOŽE DA IZBEGNE SUĐENJE, SAMO AKO POČNE RAT SA IRANOM!

SVE JE VEĆ SPREMNO- OVO ĆE BITI POČETAK SVETSKOG HAOSA: NETANJAHU MOŽE DA IZBEGNE SUĐENJE, SAMO AKO POČNE RAT SA IRANOM!

Deluje više od slučajnosti da, nakon što se zakonska omča zategla oko premijera Bendžamina „Bibija“ Netanjahua, izraelska vojska iznenada pojačava vazdušne napade na iranske snage sa sedištem u Siriji.

Osvajanje drugog mandata na mestu premijera odbacilo bi krivično gonjenje zbog optužbi za korupciju.

Ukoliko Netanjahu bude svrgnut sa položaja, odmah će biti podvrgnut suđenju. Naknadna presuda po svim optužbama mogla bi ga koštati zatvora i do 13 godina. Sa 70 godina, on je premijer koji je najduže na poziciji u istoriji izraelske države, a izabran je već četiri puta.

Stoga, što duže ostane premijer, više će odlagati suđenje, jer mu liderska pozicija pruža određeni imunitet dok je na funkciji.

Trenutni politički zastoj Izraela je posebno nepovoljno vreme za Netanjahua. Nakon dva izborna procesa održana ranije ove godine, ni Netanjahu ni njegov najbliži rival Beni Ganc nisu bili u stanju da formiraju koalicionu vladu. Netanjahu je i dalje premijer. Međutim, zakonodavci bi mogli da glasaju za novog premijera u narednih nekoliko nedelja, ili će u suprotnom zemlja biti primorana da izađe na treće izbore u martu sledeće godine.

Tokom protekle nedelje, kada je podneta optužba protiv Netanjahua zbog podmićivanja, prevare i zloupotrebe vlasti radi povoljnog uticaja medija, izraelske snage pod njegovom komandom pokrenule su smrtonosne vazdušne napade na iranske ciljeve u Siriji.

Izveštaji su ukazivali da je ubijeno oko 23 osobe. Ipak, sirijski mediji su tvrdili da je većina napada presretnuta. Bez obzira da li je iransko osoblje ubijeno ili ne, izraelska namera je da provocira Teheran.

Značajno je da izraelska vojska obično ne potvrđuje ili negira kada izvodi vazdušne napade na Siriju ili susedne zemlje. Ove sedmice su se, međutim, izraelski čelnici, uključujući Netanjahua, hvalili u vezi sa napadima.

Netanjahu je rekao: „Jasno sam napomenuo da ćemo svakome ko nas napadne uzvratiti. To smo učinili večeras [20. novembra] prema vojnim ciljevima iranskih snaga Kuds-a i sirijskim vojnim ciljevima”.

Postoji više od sumnje da je Izrael orkestrirao izgovor za napade.

Takva spletka je u skladu sa načinom na koji Netanjahu poslednjih meseci potkrepljuje zanosnu retoriku. Pre izbora ove godine u martu i septembru, izjavio je da će, ukoliko bude ponovo izabran, njegova vlada pripojiti velike delove palestinske teritorije na Zapadnoj obali, uprkos međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a koje izraelska naselja smatraju nezakonitim.

Bela kuća je 18. novembra objavila da Vašington priznaje sva izraelska naselja na palestinskoj teritoriji kao legitimna. Da li je to bilo Trampovo preusmerenje američke politike, kako bi pomogao svom prijatelju Bibiju da se izvuče, znajući da je optužnica na putu?

Rusija je osudila izraelske vazdušne napade na Siriju prošle nedelje kao nezakonitu agresiju. Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da takvi postupci rizikuju širi sukob u regionu.

Opet, deluje da Tramp pomaže i podržava plan Netanjahua za podsticanje tenzija sa Iranom kako bi Netanjahuu uručio kartu za izlazak iz zatvora. Nema sumnje da Tramp zna kakav je osećaj da zakonodavci u Vašingtonu podstiču istragu o njegovoj navodnoj zloupotrebi ovlašćenja zbog naklonosti u vezi sa Ukrajinom.

Dramatična erupcija uličnog nasilja u Iranu tokom protekle nedelje i pucnjava nekoliko pripadnika iranskih snaga bezbednosti ukazuje na stranu ulogu u agitaciji.

Predsednik Tramp i njegov državni sekretar Majk Pompeo izdali su oštre izjave o mešanju u iranske unutrašnje stvari, podstičući dalje ulične nemire, licemerno tvrdeći da su SAD “uz iranski narod”.

Prošle nedelje je Tramp rekao Kongresu da šalje 3.000 američkih trupa u Saudijsku Arabiju kako bi “sprečili iranske provokacije”, još jedan potez koji je Rusija ocenila kao izazivanje regionalnih tenzija. U međuvremenu, napadačka grupa aviona USS Abraham Linkoln ušla je u Persijski zaliv.

Čini se da Tramp i Netanjahu rade zajedno kako bi podigli tenzije sa Iranom. Očigledno je da se Netanjahu kladio da će zvuk ratnih bubnjeva ugušiti pozive na njegovo suđenje zbog optužbi za korupciju. Ali, umesto da se suoči s pravdom, čini se da je izraelski vođa spreman da prouzrokuje rat sa Iranom samo da bi spasao svoju kožu zaključuje strategic-culture.

Webtribune.rs

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …