Home / TEMA DANA / SVE SMO BLIŽI RATU U SVEMIRU: Svetske sile već uveliko rade na novom oružju, a jedno je sigurno…

SVE SMO BLIŽI RATU U SVEMIRU: Svetske sile već uveliko rade na novom oružju, a jedno je sigurno…

Planovi Donalda Trampa za formiranje „svemirskih snaga“ najavljeni su u četvrtak, a oni bi mogli da dalje podstaknu trku u svemirskom naoružanju i dovedu do opasnosti od pravog svemirskog okršaja.

Cilj SAD je da budu dominatne i u svemiru, što je najavio i potpredsednik Majk Pens.

– Sada je došlo vreme da napišemo sledeće veliko poglavlje u istoriji naših oružanih snaga, da se pripremimo za sledeće bojno polje gde će američki najbolji i najhrabriji biti pozvani da odvrate i pobede nove generacije pretnji našem narodu, našoj naciji – rekao je potpredsednik SAD Pens.

Prema njegovim rečima, svemirske snage bi trebalo da se formiraju već do 2020. godine i one će tako postati šesti rod američke vojske.

Ukoliko Kongres odobri stvaranje svemirskih snaga, to će biti prvi novi rod u američkoj vojci za 70 godina, a Tramp će to verovatno koristiti ukoliko odluči da se ponovo kandiduje za predsednika, piše „NBC News“.

Kada je Tramp prvi put predložio uspostavljanje svemirskih snaga u martu, taj predlog je probudio strahove da bi na taj način bila izazvana trka u naoružanju u svemiru.

Ali, kao što je rekao Pens, takav scenario već su započeli Rusija i Kina, dve sile koje su napravile značajne korake u militarizaciji „krajnje granice“.

Dr Malkolm Dejvis, viši analitičar u strategiji odbrane i sposobnosti na Australijskom institutu za strategijsku politiku, rekao je da su američki rivali „već ispred SAD u smislu vojnih sposobnosti u svemiru“.

– Svemirske sile SAD predstavljaju odgovor na njihove poteze. Kinezi i Rusi razvijaju mnoge sisteme, dizajniranih da napadaju i neutrališu mogućnosti SAD i saveznička u svemiru pre ili tokom eventualnog vojnog sukoba – rekao je on za britanski „Telegraf“.

Takvi sistemi uključuju oružje koje može fizički da uništi satelite, kao i one koji su osmišljeni da ih onesposobljavaju putem sajber napada.

Osim SAD, Kine i Rusije, jedina zemlja koja ima verodostojne sposobnosti za stvaranje svemirskog oružja je Severna Koreja, rekao je on.

On je upozorio da će formiranje američkih svemirskih vojnih snaga dovesti do toga da Moskva i Peking ubrzaju sa svojim programima i da će sigurno trošiti još više novca.

Sa njim se slaže i Lora Grego naučnica iz Unije zabrinutih naučnika, koja je posebno istakla činjenicu da Tramp koristi izraz „svemirske snage“ što može posebno da provocira rivale.

– Svemirska sila zvuči strože i podrazumeva fokus na oružje i silu, tako da će dobiti snažnu reakciju u zemlji i od saveznika i protivnika.

RATOVI U SVEMIRU SVE BLIŽI?

Međunarodno pravilo o svemiru, koje je prvi put uspostavljeno Ugovorom o spoljnjem svemiru 1967. godine, koje su potpisale SAD, pretpostavlja da je Zemljina orbita javno dobro koje treba da bude zaštićeno i ono se ne smatra potencijalnim bojnim poljem.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je pitanje okršaja u svemiru ne da li će ga biti, već kada će do njega doći. Sa sve većim ulaganjem u svemirske snage i tehnologiju, raste i mogućnost od sukoba.

Ako do rata dođe, najverovatnije će se učesnici usredsređivati na napade na satelite protivničkih strana.

I SAD, Rusija i Kina već rade na stvaranju laserskog oružja koje bi moglo da se koristi u slučaju „svemirskog rata“.

SAD se trenutno fokusiraju na razvoj usmerenog energetskog oružja (DEW), koji uključuje visokoenergetske lasere ​​i mikrotalasno oružje visokog kapaciteta, radi upotrebe sa tla i ciljanja projektila.

– Rusija i Kina takođe razvijaju DEW za slične ciljeve, ali takođe razvijaju DEW i za svemirske svrhe – rekao je dr Dejvis.

Osim toga i američke saveznice poput Australije i Kanade su u nekoliko navrata najavile da bi trebalo i one više da ulažu u svemir.

Francuska bi trebalo više da ulaže u nadzor kosmosa kako nikada ne bi postao „arena budućih ratova“, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Florans Parli.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …