Home / TEMA DANA / SVE VIŠE KINESKE DECE BOLUJE OD LEUKEMIJE NAKON VAKCINACIJE PROTIV KOVID-a

SVE VIŠE KINESKE DECE BOLUJE OD LEUKEMIJE NAKON VAKCINACIJE PROTIV KOVID-a

Kineska deca koja su primila vakcine protiv Covid-a imaju često neželjene efekte, a jedna od težih jeste dijagnoza leukemije. U Kini je zabeležen dvostruko veći broj slučajeva leukemije u svim starosnim grupama a na odeljenjima hematologije nemaju dovoljno kreveta.

Nakon što je primila prvu dozu vakcine protiv KOVID-19, četvorogodišnjakinja Li Juna dobila je temperaturu i kašalj, koji su se brzo povukli nakon intravenske terapije u bolnici. Ali posle druge doze, otac je mogao da kaže da nešto nije u redu.

Otok se pojavio oko očiju njegove ćerke i nije nestao. Devojčica se nedeljama žalila na bolove u nogama, gde su modrice počele da se pojavljuju naizgled niotkuda. U januaru, nekoliko nedelja nakon druge doze, ovoj četvorogodišnjakinji je dijagnostikovana akutna limfoblastna leukemija.

Moja beba je bila savršeno zdrava pre vakcine – rekao je Li (alias), iz severno-centralne provincije Gansu, za Epoch Times.

On je među stotinama Kineza koji pripadaju grupi na društvenim mrežama koji tvrde da boluju od leukemije ili da im je član domaćinstva oboleo od leukemije, koja se razvila nakon primanja kineskih vakcina. Njih osam je potvrdilo situaciju do koje je došao The Epoch Times. Imena sagovornika su sakrivena radi zaštite njihove bezbednosti.

Slučajevi leukemije obuhvataju različite starosne grupe iz svih delova Kine. Ali Li i drugi su posebno ukazali na porast broja pacijenata iz mlađe starosne grupe u poslednjih nekoliko meseci, što se poklapa sa nastojanjem režima da vakciniše decu između 3 i 11 godina počevši od oktobra prošle godine.

Lijeva ćerka je dobila prvu dozu sredinom novembra na zahtev njenog vrtića. Ona je sada na hemoterapiji u Narodnoj bolnici Landžou br. 2, gde se najmanje 20 dece leči od sličnih simptoma, većina od 3 do 8 godina, kaže Li.

Naš lekar iz bolnice nam je rekao da su od novembra deca koja dolaze u njihovo odeljenje za hematologiju da leče leukemiju udvostručila broj prethodnih godina i da imaju nedostatak kreveta – rekao je on.

Li tvrdi da je najmanje osmoro dece iz okruga Sudžou, gde živi, nedavno umrlo od leukemije.

Otprilike 84,4 miliona dece uzrasta od 3 do 11 godina vakcinisano je do 13. novembra, prema najnovijim podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, što čini više od polovine stanovništva u toj starosnoj grupi.

Postojao je otpor kineskih roditelja kada je kampanja vakcinacije dece prvi put počela. Oni su izrazili zabrinutost zbog nedostatka podataka o efektima kineskih vakcina na mlade. Vakcine isporučuju dva kineska proizvođača lekova, Sinopharm i Sinovac, koji imaju stopu efikasnosti od 79 odsto i 50,4 odsto, na osnovu dostupnih podataka iz ispitivanja sprovedenih na odraslima.

Postoje ograničene informacije o zdravstvenim efektima ovih vakcina na decu, a Svetska zdravstvena organizacija je krajem novembra saopštila da nije odobrila dve vakcine za hitnu primenu na maloletnicima.

Ali roditelji koji nisu bili voljni da vakcinišu svoju decu suočili su se sa pritiskom da se povinuju.

Neki su rekli da su izgubili bonuse za rad ili su im pretpostavljeni održali razgovor. U drugim slučajevima, njihova deca su se suočila sa kaznama koje variraju od gubitka časti ili čak zabrane pohađanja škole, kao u slučaju Vang Longovog 10-godišnjeg sina.

Škola nam je prošle godine rekla da ga odvedemo na vakcinaciju tog i tog datuma, ili neće moći da ide na časove – rekao je Vang iz istočne kineske provincije Šandong za Epoh tajms.

Dečak je primio drugu dozu 4. decembra. Mesec dana kasnije, počeo je da oseća umor i nisku temperaturu. On se sada nalazi u bolnici Kilu Univerziteta Šandong, na lečenju od akutne leukemije, dijagnostifikovane 18. januara.

Na WeChat-u, kineskoj platformi , Li je upoznao preko 500 pacijenata ili članova njihovih porodica koji dele istu nevolju.

Lokalni centar za kontrolu bolesti, koga su pozvali Li i drugi, obećao je istragu. Ali ove istrage su se uvek završavale tako što su zvaničnici proglasili slučajeve leukemije kao „slučajne” i stoga nepovezane sa vakcinama.

Vlasti su isto to rekle 2013. godine, nakon smrti preko desetine mališana nakon primljene vakcine protiv hepatitisa B.

Ali Li i drugi u sličnoj situaciji daleko su od toga da budu ubeđeni.

Usuđujem se da kažem da nisu uradili nikakvu verifikaciju, već su samo prošli kroz predloge – rekao je Li.

Li sumnja. Zvaničnici su mu rekli da će komisija stručnjaka započeti istragu u njegovoj pokrajini, ali kada je pozvao pokrajinsku zdravstvenu agenciju, oni su odbacili bilo kakva saznanja, rekavši da izveštaji o ovim slučajevima nikada nisu stigli do njih.

Li i drugi koji žele da se ovo pitanje ispitaju takođe imaju male šanse da se njihov glas čuje u ogromnoj kineskoj cenzurnoj mašineriji koja neprestano filtrira sve što se smatra štetnim po interese komunističkog režima.

Informacije se blokiraju čim pokušamo da objavimo nešto na mreži. Ne možete ga poslati – rekao je Li.

Kada su se dva najviša kineska politička tela sastala prošle nedelje na svom najvažnijem godišnjem skupu u okviru onoga što je Peking nazvao „Dve sednice“, Li je u WeChat grupi izneo ideju o podnošenju peticije u glavnom gradu kako bi privukao pažnju vlasti.

Ta poruka je odmah privukla pažnju nadležnih.

Policija nas je zvala jednog po jednog – rekao je Li.

Rekli su da smo izmislili stvari i naredili nam da se povučemo iz grupe za ćaskanje.

Grupa je ubrzo raspuštena. Informativni list sa detaljima o preko 200 pacijenata obolelih od leukemije, koji su popunili članovi grupe, više nije dostupan.

Prema Liju, postoje znaci koji ukazuju na to da su vlasti dobro upoznate sa ovim pitanjem. Doktori bi ih, kada bi primali pacijente sa sličnim simptomima, prvo pitali da li su primili vakcinu protiv covid-a, rekao je on, pozivajući se na informacije koje je saznao od grupe na WeChat-u.

Li je dobio istu reakciju kada je nazvao dežurnu liniju kineske državne televizije CCTV u nadi da će dobiti medijsku izloženost.

Čim smo rekli da su deca primila vakcinu protiv KOVID-19, pitali su me da li je dobila leukemiju. Oni su znali – rekao je Li.

Rekli su da su dobili previše poziva zbog ovakvih slučajeva.

Troškovi lečenja se procenjuju na oko 400.000 do 500.000 juana (63.093 do 78.867 dolara), što je više od 20 puta više od prosečnog godišnjeg prihoda.

Vang, čijem je desetogodišnjaku dijagnostikovana leukemija, jedini hrani svoju porodicu i već je pod pritiskom otplate hipoteke. Dobio je oko 1.000 juana (157 dolara) kroz državni program socijalne pomoći kako bi pomogao u plaćanju lečenja svog sina.

„Ostaje sam u bolnici preko noći“, rekao je Vang, dodajući da je strašna vest prilično „slomila“ dečakovu majku.

Da ga je nasledio od porodice, mi bismo to prihvatili kao svoju sudbinu – rekao je Vang.

Ali on se razboleo zbog vakcine. Jednostavno ne mogu da se pomirim.

Li je u međuvremenu pozajmljivao novac od svojih rođaka za bolničke naknade.

Li nije čuo nikakav odgovor od zvaničnika ili medija.

Njegov prijatelj koji radi u lokalnoj zdravstvenoj komisiji koja nadgleda distribuciju vakcina rekao mu je da ne polaže mnogo nade u to.

Zvaničnici su znali da možete dobiti leukemiju, ali ’ruka nije zamena za butinu‘“ – rekao mu je prijatelj, misleći na kinesku metaforu.

Ovo je nacionalno pitanje.

Zdravstvena komisija grada Landžou, zdravstvena komisija provincije Gansu, Pokrajinski centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gansu, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Landžou, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti grada Jiukuan, Sinopharm i Sinovac nisu odgovorili na više poziva za komentar.

(Nulta Tačka/TheEpochTimes)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …