Home / TEMA DANA / ŠVEDSKI ANALITIČAR ZABRINUO PLANETU: Ne nalazimo se pred Hladnim ratom, VEĆ PRED ISTINSKIM SUKOBOM!

ŠVEDSKI ANALITIČAR ZABRINUO PLANETU: Ne nalazimo se pred Hladnim ratom, VEĆ PRED ISTINSKIM SUKOBOM!

Švedski analitičar uporedio je sadašnju situaciju u svetu sa godinama uoči Prvog svetskog rata i upozorava da se ne nalazimo pred Hladnim ratom, već pred istinskim sukobom.

„Sada nam se često čini da je svet ponovo u Hladnom ratu. Da je tako, bilo bi dobro. Situacija u svetu je mnogo opasnija“, ocenio je autor Mats Larson.

Prema njegovim rečima, sukob ideologija na kome je građen Hladni rat završen je padom Berlinskog zida.

„Sada nema borbe velikih ideologija. To što se sada dešava ne podseća na 1960, već na 1910. godinu“, naveo je on.

Larson ocenjuje da smo se vratili u vreme kada je politika država zavisila pre svega od njihovih nacionalnih interesa i kada su one rizikovale da uđu u konflikt iz geostrateških razloga.

Savremenu Rusiju Larson opisuje kao državu koja i dalje oseća „fantomski bol“ zbog raspada SSSR, koja ne igra po pravilima Zapada i koja želi da ga oslabi.

U vreme Hladnog rata takođe su postojali kritični trenuci, piše Larson, ali tada su strane u konfliktu imale određena pravila i crvene linije, a sada je situacija opasnija.

To se tiče odnosa između Rusije i Zapada, kao i odnosa između Kine i SAD. SAD su i dalje najmoćnija nacija, ali Kinaulazi u igru, a i drugi igrači žele da se pridruže, kaže Larson.

On smatra da je u ovim uslovima „verovatno vrlo korisno“ proučavati istoriju događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata.

Niko od onih koji se sećaju tog sukoba, ili kako je on počeo, nije među živima. Nadamo se da države neće opet zaspati za volanom, zaključio je Larson.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …