Home / TEMA DANA / „SVET DOŽIVLjAVA CIVILIZACIJSKU KRIZU- NASTUPILA JE ERA NAJDUBLjIH PROMENA!“

„SVET DOŽIVLjAVA CIVILIZACIJSKU KRIZU- NASTUPILA JE ERA NAJDUBLjIH PROMENA!“

Postojeći model kapitalizma se potrošio – ocenio je Vladimir Putin. Na plenarnoj sednici Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, dodatno je ukazao:

„U njegovim okvirima više nema izlaza iz spleta sve više zamršenijih kontradikcija. Svet poslednjih decenija doživljava civilizacijsku krizu i sa opasnostima se mora suočiti. Nastupila je era dubljih i fundamentalnijih promena“.

Situaciju na energetskim tržištima Evrope nazvao je plodom kapitalizma koji ne funkcioniše: „I tu kao deluje tržište, a cena hiljadu kubnih metara gasa premašile je hiljadu dolara“.

Ruski lider je upozorio da nijedna revolucija nije bila vredna štete koju je nanela čovečanstvu:

„Revolucije pogoršavaju krize, a nisu izlaz iz njih. Revolucionarni potresi su Rusiju doveli do raspada velike zemlje. A istorija se ponovila pre 30 godina. Zato situacija u zemlji treba da se razvija mirno, bez eksplozija negativnih emocija“

Predsednik RF je povodom pandemije koronavirusa rekao:

«Međunarodne, transnacionalne teme više nikada neće za rukovodstva država biti važne kao unutrašnja stabilnost. U svakom slučaju, mi molimo Zapad da se ne meša u naše stvari. Mi imamo drugu tačku gledišta. Mi ćemo se oslanjati na svoje kulturne vrednosti i tradicije“.

Putin je objasnio i zašto:

„Recepti koje nam predlažu apsolutno nisu novi. Kod nas u Rusiji sve je to bilo. Boljševici su takođe bili proglasili da će promeniti sve – od ekonomije i političkog sistema do morala. Sve su to nazivali `hodom progresa`. Kad gledamo na Zapad – sa zabezeknutošću shvatamo da je kod nas sve to bilo u prošlosti“.

Putin je umereni konzervativizam nazvao „najrazumijom strategijom“. I dodao:

«Čovečanstvo se suočilo sa gubitkom orijentira, a naš konzervativizam je – konzervativizam optimista».

U ovom kontekstu je upozorio na nedopustivost izjednačavanja komunista i nacista.

Predsednik Rusije istakao je da se diskusija o pravima muškaraca i žena na Zapadu „pretvorila u potpunu fantasmagoriju“.

U nastavku je odbacio tezu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da svetom više ne treba da vlada „šačica država koje su pobedile fašizam“:

„Pri reformisanju Saveta bezbednosti UN ne sme biti ni sujete ni grešaka. UN će umreti istog dana kada bude uništeno pravo veta stalnih članova SB UN“.

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …