Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI HAOSA: POČELI PREGOVORI RUSIJE I EU O IZBACIVANJU DOLARA IZ MEĐUSOBNIH TRANSAKCIJA

SVET NA IVICI HAOSA: POČELI PREGOVORI RUSIJE I EU O IZBACIVANJU DOLARA IZ MEĐUSOBNIH TRANSAKCIJA

Zamenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, saopštio je portparol Siluanova Andrej Lavrov.

„Prvi potpredsednik vlade — ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti — rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i Evropske unije“, objasnio je portparol.

„Za nastavak dijaloga u ovom pravcu Siluanov i Šefčovič su se dogovorili da formiraju radnu grupu koja će se baviti praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima“, dodao je on.

Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

Siluanov je takođe obavestio zamenika šefa Evropske komisije o merama koje preduzima ruska vlada u cilju poboljšanja investicione klime u Rusiji i liberalizacije trgovine.

Strane su izrazile nadu u intenziviranje ekonomske saradnje između Rusije i EU, povećanje obima trgovine, kao i uspešnu realizaciju zajedničkih investicionih projekata u različitim oblastima.

Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da Sjedinjene Američke Države svojom politikom sankcija podrivaju poverenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama.

Istovremeno, ruske vlasti uveravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije dolara — radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.

Check Also

UVOD U UJEDINJENJE SA ALBANIJOM I S. MAKEDONIJOM: „MINI ŠENGEN DOBIJA NOVO IME, SUTRA POTPISIVANJE TRI VAŽNA SPORAZUMA!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Skoplju da će sutra, na sastanku sa predsednicima …