Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI HAOSA! RUSIJA JE ZABRINUTA DA NE IZGUBI KUBU- SPREMA TRUPE I ORUŽJE! EVO ŠTA SLEDI!

SVET NA IVICI HAOSA! RUSIJA JE ZABRINUTA DA NE IZGUBI KUBU- SPREMA TRUPE I ORUŽJE! EVO ŠTA SLEDI!

Protesti tokom poslednja 24 sata na Kubi zabrinuli su Moskvu, a pojavili su se i prvi strahovi da će Rusija verovatno izgubiti strateško ostrvo za buduće razmeštanje sistema PVO, brodova, i aviona.

Trenutno postoje protesti na Kubi. Prema ruskoj ambasadi u Havani, ovi protesti povezani su sa životnim standardom, rastućom epidemijom Kovid-19 i njenim komplikacijama.

Pojava političkih parola već počinje jasnije da govori da je intervencija stranih sila moguća kao razlog za ove proteste.

Hapse i policija i kubanske obaveštajne službe. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Kanel pozvao je komuniste u zemlji, za koje kaže da bi takođe trebalo da izađu na ulice i suprotstave se “ovom vandalizmu” , rekao je on.

Ono što se događa na „Ostrvu slobode“ izazvalo je neke ruske stručnjake da izraze mišljenje da će Moskva izgubiti položaj na ostrvu i da je velika verovatnoća pokretanja ograničenja za raspoređivanje vojnih sistema i objekata. Moskva proteste na Kubi opisuje kao „radikalni vandalizam“ i na njih gleda kao na pokušaj promene vlasti.

„Velika je verovatnoća da će Rusija u budućnosti izgubiti mogućnost da razmešta svoje sisteme PVO / PRO , rakete, borbene avione i mornaricu na Kubi“.

Kuba je za Rusiju više strateška teritorija nego prijateljski i ekonomski partner. Moskva računa da će kubanska teritorija biti njen „silos“ za lansiranje raketa u mogućem sukobu sa Sjedinjenim Državama. I za Vašington i za Moskvu odvraćanje moćnog oružja je strateška politika.

Ruski stručnjaci veruju da će, ako Havana dopusti Moskvi da rasporedi svoje snage ili trupe na Kubi, protesti splasnuti i stvari će se vratiti u „normalu“ na „Ostrvu slobode“ . Ruski ambasador na ostrvu veruje da su i pored svega protesti uglavnom povezani sa niskim životnim standardom.

„Ne, ovo nije pokušaj puča. Protesti nisu protiv ograničenja, već su uglavnom povezani sa eksplozijom Kovida u zemlji i ravnodušnošću vlasti koja je to dozvolila “, rekao je Andrej Guskov na TV kanalu Rusija-24. Tako je odgovorio na pitanje da li su protesti izazvani ograničenjima i restrikcijama ili su pokušaj rušenja vlade.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …