Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI: „PRIZNANjE DNR I LNR JE POČETAK INVAZIJE NA UKRAJINU- BRANIĆEMO SVAKI PEDALj NATO“

SVET NA IVICI: „PRIZNANjE DNR I LNR JE POČETAK INVAZIJE NA UKRAJINU- BRANIĆEMO SVAKI PEDALj NATO“

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden saopštio je da SAD uvode sankcije protiv ruske elite, članova njihovih porodica i dve banke i istakao da će Rusija platiti još veću cenu “ako nastavi agresiju na Ukrajinu”.

Dodao je da će to biti „potpuno blokirajuće sankcije protiv dve velike ruske finansijske institucije – VEB-a i vojne banke“.

Bajden je to što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku opisao kao “početak ruske invazije na Ukrajinu”.

„Kao odgovor na to, počeću da uvodim sankcije, mnogo oštrije od koraka koje smo mi i naši saveznici preduzeli 2014. godine, Ako Rusija nastavi ovu invaziju, spremni smo da idemo i dalje”, istakao je Bajden.

„Putin je sinoć ovlastio ruske snage da se rasporede u tim regionima. Danas je tvrdio da se ti regioni zapravo prostiru dublje od dve oblasti koje je priznao. On pronalazi izgovor da silom zauzme više teritorije i po mom mišljenju, ako je sudeći po njegovom govoru u ponedeljak, da ide mnogo dalje. Ovo je početak ruske invazija na Ukrajinu”, rekao je Bajden.

Sjedinjene Države uvode nove sankcije Rusiji, one će uticati na suvereni javni dug, što će Moskvu odseći „od zapadnog finansiranja“, naglasio je Bajden u specijalnom obraćanju.

Prema njegovim rečima, američke restriktivne mere stupaju na snagu od srede.

Dodao je da je to „samo prva tranša sankcija“, u slučaju eskalacije krize oko Ukrajine jer će uslediti nove.

Bajden je ponovio da SAD „nemaju nameru da ratuju sa Rusijom“, ali žele da pošalju jasnu poruku da će Vašington i njegovi saveznici „braniti svaki pedalj teritorije NATO i ispuniti svoje obaveze“.

Američki predsednik je najavio i prebacivanje dodatnih američkih snaga u Evropu radi jačanja Estonije, Letonije i Litvanije, uz nadu da je „diplomatija i dalje moguća”.

Osim toga, američka administracija radi sa Nemačkom kako bi obezbedila da ruski gasovod Severni tok 2 ne počne da radi.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …