Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI: PUTIN DONEO ODLUKU KOJA ĆE AMERIKU ZAVITI U CRNO (VIDEO)

SVET NA IVICI: PUTIN DONEO ODLUKU KOJA ĆE AMERIKU ZAVITI U CRNO (VIDEO)

Sankcije su prisilile Rusiju da traži alternativnu valutu koja bi zamenila američki dolar, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, morali su pre svega da obezbede ekonomiju zemlje, ali i nacionalnu bezbednost.

„Vršimo dedolarizaciju ekonomije. Mi to ne radimo zato što želimo da podrijemo dolar, već zato što želimo da se osiguramo. Stalno se suočavamo sa sankcijama, oni nam ne prižaju priliku da radimo i trgujemo s dolarom“, rekao je Putin.

„Biće moguće odbaciti dolar, a čim se to desi, dolar će imati teška vremena“, rekao je.

Ruski predsednik je rekao da SAD prisiljavaju određene zemlje da napuste dolar u međunarodnim plaćanjima:

“Ovo je tipična greška imperije. Naši američki prijatelji podrivaju poverenje u dolar kao svetsku rezervnu valutu „, rekao je Putin.

Ruska vlada je već napravila i realizuje plan dedolarizacije nacionalne ekonomije, ali nema nameru da ga učini javnim.

Zasad se vidi samo smanjivanje ruskih ulaganja u američki državni dug. Moskva je svoj udeo svela na samo 14 milijardi dolara i više nije ni među50 najvećih držalaca američkih vrednosnih papira, a istovremeno intenzivno povećava rezerve zlata i preusmerava novac u evre i juane.

Zbog svega, Dmitrij Medvedev je sa uverenošću objavio da se njegova zemlja ne boji sankcija. A kao objašnjenje je rekao i ovo: “SSSR je živeo pod sankcijama decenijama i razvijao se”.

Optimizam zvanične Moskve hrani se, nema sumnje, i prognozama sa kakvom su istupili eksperti velike američke banke JPMorgan Chase & Co. Jer, oni tvrde da se verovatnoća da će se SAD suočiti sa novom ekonomskom recesijom u naredne dve godine podigla na 60 odsto, a da će se desiti do 2021. – do 80 odsto.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …