Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI: SAD ZAPOČELE SCENARIO NAPADA NA KINU- PEKING SPREMIO SUROV ODGOVOR

SVET NA IVICI: SAD ZAPOČELE SCENARIO NAPADA NA KINU- PEKING SPREMIO SUROV ODGOVOR

Amerika se nada nada da će u Aziji „pre ili kasnije“ razmestiti nove rakete srednjeg dometa, odgovorio je američki šef odbrane Mark Esper na pitanje o potezu koji bi mogao da ima velike posledice za regionalnu bezbednost.

Esperove izjave verovatno će povećati tenzije sa Pekingom i pojačati strahove od nove trke u naoružanju koja uključuje SAD, Kinu i Rusiju.

“Da, voleo bih”, Esper je kasno u subotu odgovorio na pitanje da li Sjedinjene Države razmatraju razmeštanje novog konvencionalnog oružja srednjeg dometa u Aziji, sada kada Vašington više nije vezan ugovorom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), iz kog su se SAD formalno povukle dan ranije.

„Želeli bismo da ih razmestimo pre ili kasnije“, rekao je Esper, prema transkriptu objavljenom uoči dolaska u Sidnej, na početak nedeljne turneje po Aziji. „Ali, sa ovakvim programima, treba vremena. Morate da dizajnirate i razvijete, testirate i uradite sve te vrste stvari.

„Voleo bih kada bi to bilo za nekoliko meseci“, rekao je u pogledu razmeštanja. “Ali ove stvari obično traju duže nego što očekujete.”

Esper nije rekao gde će projektili biti razmešteni ali su stručnjaci rekli da su među mogućim lokacijama azijski saveznici poput Japana i Australije, kao i američka teritorija u Guamu.

“Ne bih pretpostavljao, jer sve te stvari zavise od naših planova”, rekao je Esper. “To su stvari o kojima uvek razgovarate sa svojim saveznicima”.

Američki predsednik Donald Tramp je za izlazak Vašingtona iz sporazuma INF stalno krivio Rusiju. Ali ako pogledamo bolje izgleda da je Kina, nagomilavanjem svojih raketnih snaga, koje predstavljaju ozbiljnu pretnju američkim vojnim bazama u Japanu i drugim regionima, takođe igrala veliku ulogu u odluci o ukidanju sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine.

Tramp je u oktobru rekao da će SAD raskinuti sporazum između Vašingtona i Moskve iz 1987. koji je zabranio sve rakete na kopnu sa dometom od 500 do 5.500 km (310 do 3.420 milja). Pakt je obuhvatio rakete kratkog i srednjeg dometa, koje mogu da nose i nuklearne i konvencionalne bojeve glave, ali nije zabranio vazdušno ili pomorsko oružje.

Kina je upozorila Sjedinjene Države da će preduzeti određene protivmere ako Vašington nastavi sa planovima za razmeštanje raketa na kopnu u azijsko-pacifičkom regionu.

Kina susedima: Razmislite dva puta pre nego što primite američke rakete

Izjava kineskog ministarstva inostranih poslova dolazi u utorak nakon što je američki ministar odbrane Mark Esper rekao da su SAD sada slobodne da rasporede oružje nakon povlačenja iz sporazuma o nuklearnim silama srednjeg dometa (INF) s Rusijom.

„Kina neće mirno stajati i biće primorana da preduzme kontramere ako SAD u ovaj deo sveta počnu da razmeštaju rakete srednjeg dometa“, rekao je Fu Cong, direktor za kontrolu oružja u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Takođe pozivamo naše susede, naše susedne zemlje, da budu oprezne i da ne dozvole SAD-u razmeštanje raketa srednjeg dometa na svojim teritorijama“, dodao je on, imenujući Australiju, Japan i Južnu Koreju.

„To ne bi služilo nacionalnom bezbednosnom interesu ovih zemalja“, rekao je.

Fu je izjavio da su se tenzije između dveju zemalja rasplamsale usled eskalacije trgovinskog rata.

U ponedeljak je Australija odbacila mogućnost da se rakete rasporede na njenom tlu, rekavši da Kanbera nije ča ni pitana da ih ugosti.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …