Home / TEMA DANA / SVET U STRAHU: Mini zemljotres zbog hidrogenske bombe Severne Koreje! (VIDEO)

SVET U STRAHU: Mini zemljotres zbog hidrogenske bombe Severne Koreje! (VIDEO)

Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala i detonirala minijaturnu hidrogensku bombu, što je izazvalo veštački zemljotres u blizini test poligona.

500

Južna Koreja je saopštila da je detektovala seizmičku aktivnost kod poznate baze za testiranje na istoku Severne Koreje, ali nema potvrde da je detonacija zaista razlog.

“Prva hidrogenska bomba Republike uspešno je testirana u 10h, na osnovu strateške opredeljenosti Radničke partije”, navedeno je u saopštenju na državnoj televiziji u Pjongjangu.

Kako je dodato, test bombe koji će “obeležiti 5.000 godina dugu istoriju naroda” je “protekao u savršenom redu” i predstavlja novi korak u “samoodbrani od brojnog i opasnog nuklearnog arsenala SAD”.

“Test je sproveden uz pomoć domaće mudrosti, domaće tehnologije i domaćih napora. DPRK je kroz test manje H-bombe dokazala da su tehnološke specifikacije nove H-bombe koju smo razvili tačne i naučno potvrđene. Ovo predstavlja dolazak na viši nivo razvoja DPRK kao nuklearne sile… Narod Koreje je pokazao duh dostojanstvene nacije opremljene najmoćnijim nuklearnim naoružanjem”, navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će tokom dana raspravljati o tvrdnjama Severne Koreje, dok je iz Bele kuće saopšteno da iako SAD ne mogu da potvrde navode Pjongjanga, ne mogu ni da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu državu.

Potez Severne Koreje najoštrije su osudili i Južna Koreja, Japan, Velika Britanija i Australija.

“U pitanju je provokacija i opasan čin. Ovo potvrđuje status odmetnute države koji uživa Severna Koreja, kao i to da je u pitanju kontinuirana pretnja po međunarodni mir i sigurnost”, rekla je šeffica diplomatije Australije Džuli Bišop.

Eksperti kažu da će proći dani dok se ne utvrdi da li je zaista detonirana hidrogenska bomba na test poligonu Pungje-Ri. U pitanju je četvrti nuklearni test Severne Koreje.

“Uslediće pažljive analize, ali koliko sada znamo, moguće je da je mala količina hidrogena dodata tokom ovog testa”, rekao je portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

Pogledajte video:
(B92)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …