Home / TEMA DANA / SVET ULAZI U TEŠKU EKONOMSKU KRIZU! SAD ZAUSTAVLJAJU PROIZVODNJU- GUBE 7 MILIONA RADNIH MESTA!

SVET ULAZI U TEŠKU EKONOMSKU KRIZU! SAD ZAUSTAVLJAJU PROIZVODNJU- GUBE 7 MILIONA RADNIH MESTA!

Donedavno se fraza „ekonomska kriza SAD“ mogla sresti samo na tzv alarmističkim sajtovima koji se bave `smakom sveta` i(li) `zaverom iluminata`.

A upravo je Bank of America – jedna od najvećih investicionih banaka sveta – upozorila da SAD i cela planeta ulaze u „ekonomsku i finansku krizu“.

Njeni analitičari tvrde da je američka ekonomija zbog epidemije koronavirusa COVID-19 već ušla u recesiju.

Ukazuju da će to biti evidentno već po pokazateljima za tekući kvartal koji će doneti smanjivanje BDP, pad podtrošačke tražnje i naglo povećanje nezaposlenosti.

Posle Bank of America su se oglasili i ekonomisti Goldman Sachs i Morgan Stanley koji su takođe ocenili da je počela recesija i upozorili da će SAD  u drugom kvartalu imati pad BDP od deset odsto.

I bivši ekonomski savetnik Donalda Trampa Kevin Haset poručuje sunarodnicima: „Sjedinjene Države će proći kroz užasni drugi kvartal. Zemlja tokom marta može izgubiti do milion radnih mesta“.

Anketa Rasmussen Reports pokazala je 20-og februara da 49 odsto Amerikanaca smatra da je nacionalna ekonomija pod Trampom u dobrom stanju, a samo 24 odsto – da je u lošijem nego u vreme vlasti Baraka Obame.

Međutim, već 18. marta je Galupova sondaža pokazala da se procenat Amerikanaca koji su uvereni u ekonomsku sigurnost i svoju i zemlje u celini prepolovio – da je pao sa +41 (u februaru) na +22 u martu.

Galup ovakav pad nije zabeležio od februara 2001-ve.

Tramp je stopu nezaposlenosti bio sveo na 3,6 odsto. Međutim, navala onih koji su poslednjih dana ostali bez posla postala je tolika da su `oborili` državne sajtove koji registruju lica koja traže posao.

I Ford zaustavio proizvodne trake

Guverner Nju Džersija Fil Marfi izjavio je da se broj onih koji traže državnu pomoć za nezaposlenost toliko povećao da je to dovelo do „kraha sistema“.

U državi Ohajo, u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog epidemije, u toku samo sedam dana se za 592 odsto povećao broj tražilaca socijalne pomoći.

Novinska agencija Bloomberg je navela da je u SAD poslednji put `slična navala na državnu pomoć bila samo 2005. za vreme uragana Katrin i na početku velike depresije-2 koja je počela 2007-me“.

Tramp je pre tri dana dobio plan za borbu protiv epidemije na sto stranica sa prognozom da epidemija COVID-19 može imati nekoliko talasa i potrajati do 18 meseci“. A da to može dovesti do deficita mnogih važnih proizvoda i ozbiljnih problema u američkom zdravstvu.

Po dpodacima OpenTable, broj posetilaca u američkim restoranima već se prepolovio u odnosu na prošlu godinu.

Asocijacija američkih restorana već se obratila Kongresu SAD tražeći pomoć zbog procenjenog smanjenja prihoda za 225 milijardi dolara. Navela je i da će izgubiti 5-7 miliona radnih mesta.

Pomoć Kongresa i Bele kuće već su zatražile i američke aviokompanije, turističke agencije i hotelijeri.

Brukingski institut (Vašington) objavio je da preko 50 miliona Amerikanaca, slaboplaćenih radnika sa niskim kvalifikacijama koji su u životnom dobu između 18 i 64 godine, „ima nesavladive dugove i male ušteđevine pa su najranjivije potencijalne žrtve gubitka posla“.

Martovska anketa NPR, PBS NewsHour i Marist pokazala je da se zbog COVID-19 svaka peta porodica u SAD već suočila ili sa otpuštanjem nekog od svojih članova ili sa prinudnim prelaskom na smanjeno radno vreme (i zaradu).

Nije ni čudo. U problemima su i veliki.

Ford, General Motors i Fiat Chrysler prethodnih dana su zaustavili proizvodnju, pa je njihovih 150.000 radnika na prinudnim odmorima.

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …