Home / TEMA DANA / „SVI BI UMRLI AKO TO POKUŠAJU“ DA LI JE OVO NOVI RUSKI CILJ? RUSI GRABE KA KLJUČNIM DELOVIMA JUGOZAPADA UKRAJINE, ALI SE SUOČAVAJU SA VELIKOM PREPREKOM!

„SVI BI UMRLI AKO TO POKUŠAJU“ DA LI JE OVO NOVI RUSKI CILJ? RUSI GRABE KA KLJUČNIM DELOVIMA JUGOZAPADA UKRAJINE, ALI SE SUOČAVAJU SA VELIKOM PREPREKOM!

Ove nedelje su porasli strahovi da bi Moskva mogla da naredi vojni proboj kroz jugozapadnu Ukrajinu nakon ruskih vazdušnih napada na infrastrukturu u blizini obale Crnog mora i serije eksplozija u separatističkom regionu Pridnjestrovlja na zapadnoj granici Ukrajine.

Vojni razvoj događaja usledio je nakon nagoveštaja ruskog generala o pokušaju da se poveže sa pridnjestrovskim snagama, nakon čega bi se Kijevu onemogućio pristup južnom delu zemlje.

Ali vojni stručnjaci upozoravaju da – čak i ako postoji – takav ruski plan verovatno neće biti izvodljiv u bliskoj budućnosti s obzirom na logističke poteškoće i koncentraciju ljudi i opreme Kremlja u istočnoj Ukrajini.

– Šanse da se probiju do Odese i Pridnjestrovlja su male. Verovatno bi svi umrli ako bi pokušali – rekao je Sem Kreni-Evans, vojni analitičar u istraživačkom centru Kraljevskog instituta ujedinjenih službi sa sedištem u Londonu.

Umesto toga, ruske snage su trenutno fokusirane na napade severno od lučkog grada Marijupolja i južno od strateškog grada Izjuma, u pokušaju da opkole ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Takozvana „bitka za Donbas“ mogla bi da bude duga i naporna, prema analitičarima, ostavljajući Moskvi malo opcija ako razmišlja da iz opkoljenog Hersona krene u pravcu Moldavije.

Moldavski separatistički region Pridnjestrovlje, deo zemlje gde živi oko 470.000 ljudi, nalazi se između Moldavije i Ukrajine i pod kontrolom je separatističkih vlasti od rata 1992. godine. Rusija tamo bazira oko 1.500 vojnika, koje naziva mirovnim snagama.

– Ako pogledate Herson, nema mnogo vojnika u poređenju sa Izjumom, gde se potencijalno 25.000 probijana jug – rekao je Kreni-Evans za „Moskou Tajms“.

Prema analitičarima, oko Hersona je raspoređeno između 7.000 i 11.000 ruskih vojnika. Pridnjestrovlje je udaljeno oko 300 kilometara od Hersona.

– Plan ostaje da se zauzmu istočni ukrajinski regioni Donjeck i Lugansk i da se zadrže južne teritorije koje je Rusija do sada zauzela – rekao je Dmitrij Gorenburg, istraživač ruske bezbednosti u istraživačkom centru CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Spekulacije o ruskom prodoru kroz jugozapadnu Ukrajinu počele su u petak, kada je general Rustam Minekajev, zamenik komandanta ruskog centralnog vojnog okruga, rekao da je „kontrola nad jugom Ukrajine još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski“.

Nakon toga u ponedeljak su usledile eksplozije u sedištu pridnjestrovskih službi bezbednosti, a u utorak eksplozije na dva pridnjestrovska radio-tornja. Moldavske vlasti saopštile su u utorak da su napadi bili „izgovor“ za podsticanje tenzija u regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i izrazio „zabrinutost“ zbog nasilja.

Ipak, uprkos ovim događajima, analitičari kažu da je malo verovatno da će Rusija pokrenuti napad prema zapadu u pokušaju da se poveže sa ruskim snagama baziranim u separatističkom regionu, i da je Minekajev verovatnije iznosio ono za šta se Rusija nada da će jednog dana biti moguće.

– Ovo je bila izjava koja je ohrabrila trupe, a nerevidirani ruski ratni ciljevi – rekao je Gorenburg. Minekajev ne vodi operacije u južnoj Ukrajini i nije figura koju biste očekivali da izlaže vojne ciljeve Rusije, dodao je on.

Da bi uopšte počela da razmišlja o proboju na zapad, Rusija bi prvo morala da iskoristi superiornost koju ima u vazdušnim i pomorskim snagama.

Potonuće raketne krstarice Moskva, vodećeg broda ruske crnomorske flote, ranije u aprilu dovelo je do opreznijeg pristupa ruske mornarice, navodi Gorenburg. Umesto toga, Rusija polako potvrđuje svoju dominaciju u vazduhu.

– Letovi ruskih vazduhoplovnih snaga porasli su za 150 odsto tokom prošle nedelje, oko 300 ih je dnevno, a to će biti opasno za Ukrajince – rekao je Kreni-Evans.

Konkretno, izgleda da je Rusija pojačala napade na ciljeve u i oko grada Odese na jugu zemlje. Ruski raketni napad u utorak uništio je most preko ušća Dnjestra zapadno od Odese, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Takođe je bilo nekoliko raketnih napada na lučki grad u nedelju, od kojih je najmanje jedan doveo do civilnih žrtava.

Ovi udari bi mogli da budu deo šireg ruskog plana da se ukrajinske snage gurnu u manje džepove i preseku njihove linije snabdevanja, što bi dovelo do dugotrajne nestašice hrane, municije i opreme za protivvazdušnu odbranu, kaže Kreni-Evans.

– Rusi su imali početne planove za Moldaviju. Ostavljaju ta vrata otvorena – rekao je Kreni-Evans.

Za Ukrajinu, uspešna odbrana od ruskog vojnog pritiska na jugu zavisiće od njene sposobnosti da apsorbuje ove vazdušne udare i da se ponovo grupiše.

Ako vojne vlasti u Kijevu mogu da zaštite svoje rezerve ljudstva i opreme i obezbede nastavak isporuke oružja iz zapadnih zemalja, možda bi mogle da razmišljaju o pokretanju kontranapada u narednim mesecima.

– Ali pre nego što uopšte počnu da razmišljaju o zauzimanju teritorije, moraju da prežive – rekao je Kreni-Evans.

(Mediji)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …