Home / TEMA DANA / TAJNI SVEDOCI RUŠE DIREKTORA RTB BOR- OTKRIĆE SVE O PLJAČKI PET TONA ZLATA: „Bolje bi im bilo da ćute, ako padnem povući ću mnoge za sobom!“

TAJNI SVEDOCI RUŠE DIREKTORA RTB BOR- OTKRIĆE SVE O PLJAČKI PET TONA ZLATA: „Bolje bi im bilo da ćute, ako padnem povući ću mnoge za sobom!“

500

Policija vodi pregovore sa nekolicinom njegovih najbližih saradnika koji bi u zamenu za zaštićeni status u postupku protiv njega otkrili sve o pljački pet tona zlata

Nadležni organi stežu obruč oko Blagoja Spaskovskog, direktora RTB „Bor“! Kako saznajemo, policija pregovora sa nekoliko bliskih dugogodišnjih saradnika Blagoja Spaskovskog da dobiju status svedoka-saradnika u zamenu za svedočenje o kriminalnim radnjama generalnog direktora u ovom nekadašnjem državnom gigantu.

– Već izvesno vreme policija vodi pregovore sa nekoliko ljudida budusvedoci-saradniciuprocesuprotivSpaskovskog. To sunjegove najbliže kolege, ljudikojisuusko sarađivalisnjimikojiznajusve o pljački oko pettona zlata izRTB „Bor“ – kaže izvornašeglista idodaje:

Propevaće

– U zamenu za status svedoka-saradnika oni bi, naravno, otkrili sve o kriminalnom poslovanju Spaskovskog.

Direktora RTB „Bor“,  nijedna vlast još od Slobodana Miloševića pa na ovamo nije mogla da smeni. Objaviljena je serija tekstova o pljački u tom rudarsko-topioničarskom basenu. Poslednja u nizu je pljačka čak oko pet tona zlata, čime je država oštećena za 150 miliona evra! Taj rudnik je očerupan za milione evra i zadužen za najmanje 1,3 milijarde evra. Najzaslužniji za haos u ovom državnom gigantu je upravo Blagoje Spaskovski, koji je gotovo četiri decenije u kompaniji i poslednjih devet godina na mestu direktora nastavlja da gura preduzeće u sunovrat.

Pod istragom godinu dana

Sačuvao je fotelju i nakon poslednje u nizu afera „zlatni mulj“, koja je obelodanjena kad je Kurir objavio da policija već godinu dana istražuje njega i poslovanje RTB, odakle je višegodišnjim pljačkanjem, kako je procenjeno, izneto pet tona zlata. Eksperti pogona zlatara u RTB „Bor“ uočili su u godišnjem izveštaju za 2015. da fali 300 kilograma čistog zlata, dok je 2016. taj manjak iznosio čak 500 kilograma.

Enormno bogat
STANOVE U LONDONU NIJE PRIJAVIO

U imovinskoj karti Blagoja Spaskovskog na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema navedenih 15 stanova u Londonu koje poseduje. Kurir je poslao pitanja Agenciji da li je Spaskovski prijavio ove nekretnine na nekog od članova svoje porodice, te ako jeste, da li su utvrđivali poreklo novca kojim su kupljeni, ali odgovor još nismo dobili.

KO JE BLAGOJE SPASKOVSKI

– 37 godina radi u RTB „Bor“ i dobar deo staža je na direktorskoj poziciji
– 1972. zaposlio se u RTB

– 1990. postao generalni direktor, a 2000. prešao u preduzeće „Ortosistem“ iz Beograda
– 2008. vratio se na čelo RTB
– 1990. godina istaknuti član SPS i blizak saradnik Nikole Šainovića
– 2010. predvodio listu URS
– 2013. prešao u SNS

Bolje bi im bilo da ćute, jer znam šta su neki od njih radili, poručio je Spaskovski

Bahati direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski poručio da bi za neke ljude bilo bolje da drže jezik za zubima nego da okolo pričaju, jer bi i on mogao da progovori

Nakon otkrića da bi najbliži saradnici direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog uskoro mogli javno da progovore o načinu na koji je on godinama vodio ovo državno preduzeće, zbog čega je bukvalno dovedeno do ruba propasti, najmoćniji čovek u Srbiji našao se u neviđenoj panici, saznaje Kurir.

Izvor blizak Spaskovskom kaže da je ovaj generalni direktor poslednjih dana veoma nervozan jer bi njegovi bliski saradnici mogli da propevaju pred nadležnim organima o brojnim sumnjivim poslovima i malverzacijama pa je zbog toga počeo čak i da preti.
– Spaskovski je poručio da bi za neke ljude bilo bolje da drže jezik za zubima nego da okolo pričaju ono što ih se ne tiče, jer bi u tom slučaju i on mogao da progovori, što im se sigurno ne bi svidelo.

 

Spaskovski je zato rekao: „Ukoliko ja padnem, povući ću mnoge sa sobom. Bolje bi im bilo da ćute, jer znam šta su neki od njih radili“ – kaže ovaj dobro obavešteni izvor iz Bora.

Podsećanja radi, Spaskovskog nijedna vlast još od Slobodana Miloševića pa naovamo nije mogla da smeni. Tokom višegodišnje vladavine Spaskovskog RTB je pretrpeo višemilionske gubitke. Kurir je već pisao o tome kako je Rudarsko-topioničarski basen očerupan za milione i zadužen za najmanje 1,3 milijarde evra. Takođe, poslednja u nizu je pljačka oko pet tona zlata, čime je država oštećena za 150 miliona evra.

Ovome treba dodati i pozamašan spisak nekretnina koje Spaskovski poseduje, a reč je o stanovima u Londonu koje nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

(Kurir)

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ OTKRIVA ZAVERU: PLAN JE DA MIGRANTI ZAMENE SRBE

Epidemija COVID-19 pokazala je koliko je država Srbija slaba i neorganizovana. Advokat Božo Prelević upozorava …