Home / TEMA DANA / TERORISTI OBJAVILI RAT EVROPI: IMAJU DVA CILJA, A OVO SU SLEDEĆE 2 METE!

TERORISTI OBJAVILI RAT EVROPI: IMAJU DVA CILJA, A OVO SU SLEDEĆE 2 METE!

Nakon višestrukih terorističkih napada u Francuskoj u kojima je živote izgubilo najmanje četvoro ljudi, od kojih je dvoje obezglavljeno, islamski ekstremisti sinoć su posejali strah po ulicama Beča ubivši četiri i povredivši 17 osoba. Čini se da su islamski teroristi zaratili s Evropom, a naredne mete mogle bi da budu– Italija i Nemačka.

Austrijska policija uhapsila je nekoliko osumnjičenih i ubila jednog od napadača, dvadesetogodišnjaka za kog se tvrdi da je simpatizer Islamske države, a koji ima dosije zbog terorističkog udruživanja. Bezbednosne službe Evrope ulažu napore da napade spreče, ali im to ne polazi za rukom u potpunosti.

Teroristi zaratili s Evropom

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije za Sputnjik je ocenio da se terorističke aktivnosti definitivno intenziviraju širom Evrope, pogotovo u onim zemljama koje su odigrale značajnu ulogu u vođenju antimigrantske politike na prostoru Starog kontinenta.

„Francuska je pod Makronom pokušala da stabilizuje osovinu između Nemačke i Francuske, ali uz prihvatanje populističke agende vezane za ograničavanje imigracije. S druge strane, Austrija, kao jedna od zemalja koja je bila direktno na udaru migranata i često istupala ispred Nemačke i javno govorila nešto što Nemačka sebi ne sme da dopusti, takođe se nalazi na udaru. Vidi se da se radi o koordinisanom udaru na dve države EU koje imaju značajnu migrantsku populaciju i koje su radikalni islamisti terorističkog nastojanja označili za sprovođenje značajnih terorističkih akcija i izazivanje panike u trenutku kada se u evropskim zemljama uvode restrikcije zbog virusa korona“, predočio je Gajić.

On je istakao da su teroristi pokušali da postignu sinergijski efekat širenja straha i panike u uslovima vanrednog stanja kako bi postigli dva cilja. Prvi je da stanovništvo pokolebaju i uplaše, a drugi da ojačaju svoju geopolitičku poziciju.

EU pala na bezbednosnom ispitu

Na pitanje da li će Evropa moći da odgovori na ovakve aktove terorizma, Gajić odgovara da EU ima zajedničku koordinaciju između obaveštajnih službi koju će u narednom periodu sigurno ojačati, ali da su antiterorističke aktivnosti i dalje na nacionalnom nivou.

„Očigledno je da nivo njihove zaštite, odnosno infiltracija i dolaženje do podataka o pripremanim terorističkim napadima do sada nije dovoljno urodio plodom, jer u suprotnom ne bi došlo do ovih napada“, ističe Gajić.

Sledeća na meti – Italija?

Prema Gajićevoj proceni, i Italija bi mogla da bude sledeća zemlja na udaru terorista zbog svoje veličine i antimigrantske politike, iako do sada nije bila na nišanu radikalnih islamista.

„Pre bih očekivao da se napadi nastave u Francuskoj i eventualno u Nemačkoj, nego što bih očekivao da će se u nekim manjim i manje značajnim zemljama desiti novi teroristički napadi, ali ne treba isključiti mogućnost da se tako nešto dogodi u Italiji“, smatra Gajić.

(Sputnjik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …