Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU: RUSIJA I KINA PRAVE SVOJU “ISTOČNU ALIJANSU”

TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU: RUSIJA I KINA PRAVE SVOJU “ISTOČNU ALIJANSU”

Promućurni u Vašingtonu već uveliko počinju da brinu od daljeg približavanja Rusije i Kine.

Komentator The Hill Džef Houn jedan je od takvih. Čak i više od toga.

Uprkos tome što je uveren da Moskva i Peking nikada neće biti „formalni saveznici“, upozorio je da su već spremni da Zapadu suprotstave svoju „Istočnu Antantu“ sposobnu da se nosi sa Sjedinjenim Državama i NATO.

Houn smatra da je među Rusijom i Kinom i dalje živo „istorijsko neprijateljstvo“, da još nisu rešile sve teritorijalne sporove, a i da se bore oko uticaja na Srednju Aziju.

Pa ipak naglašava da ih nepoverenje prema politici SAD trea da prelaze preko svega što ih deli i da zaključuju obostrano povoljne sprozaume i poslove. Houn čak „Istočnu Antantu“ upoređuje sa onom sa početka 20. veka koja se potom pretvorila u NATO.

On u The Hill ukazuje da ni Rusija ni Kina ne smatraju jedna drugu „egzistencijalnom pretnjom“. A još i ne pokušavaju da jedna drugoj nameću svoju ideologiju i sistem.

Houn posebno ističe da su i Kina i Rusija bivše imperije koje sebe smatraju žrtvama „igara zapadnih država“ i da preko alijanse koju prave žele da stave tačku na američku svetsku dominaciju i da sebi obezbede ekonomski rast i sigurnost.

Njegov zaključak je: „Slabljenje SAD doneće brojne pogodnosti i Rusiji i Kini. Zapad mora obratiti pažnju na rusko-kinesku alijansu dok još nije potpuno oformljena. U suštini, nije više pitanje – mogu li Moskva i Peking stvoriti svoju alijansu, nego –postoji li ona već i koliko moćna može da postane“.

Robna razmena između Rusije i Kine za 11 meseci 2018-te povećala se za 27 odsto i dostigla 97,23 milijarde dolara.

U novembru je dostigla bezmalo 10 milijardi $. Od toga: ruski izvoz u Kinu bio je 5,7 milijardi, a kineski izvoz u Rusiju – 4,3 milijarde $.

(Fakti)

Check Also

SKANDAL: IZBACILI IZ SLUŽBE EKSPERTA JER JE OBELODANIO DA JE VAZDUH U SRBIJI OTROVAN I KANCEROGEN (VIDEO)

Diplomirani meteorolog, Milenko Jovanović, posle 38 godina punog radnog staža i 17 godina staža u …