Home / TEMA DANA / TEŽAK POTRES U SAD: NA STRANU RUSIJE I KINE UŠLA I EVROPSKA UNIJA- EVO ŠTA SE DEŠAVA

TEŽAK POTRES U SAD: NA STRANU RUSIJE I KINE UŠLA I EVROPSKA UNIJA- EVO ŠTA SE DEŠAVA

Kako je postignut dogovor o plaćanju u nacionalnim valutama između Pekinga i Moskve, Evropa je pokrenula mehanizam koji omogućuje trgovinu sa Iranom i zaobilazi američke sankcije: mehanizam bez dolara.

Po mišljenju Natalije Dembinske, ovo odbacivanje američke valute postaje sve konkretnije.

Pre tačno godinu dana, ekonomisti Svetske banke izjavili su da je proces svetske de-dolarizacije počeo i da se više ne može zaustaviti. Tako su, od kraja 2014. godine, rusko-kineski sporazumi o direktnoj trgovini u rubljama, stupili na snagu bez učešća američkih, britanskih ili banaka Evropske unije.

Ruski i kineski SVIFT analozi

Početkom juna su, ruski ministar finansija Anton Siluanov i guverner Narodne banke Kine Ji Gang, potpisali sporazum o stvaranju novog platnog sistema, koji će postati “kapija ka osnivanju ruskog i kineskog analognog SVIFT-a” – međunarodni, međubankarski, finansijski sistem za prenos podataka.

Prema Dembinskoj, očekuje se da će sistem plaćanja u nacionalnim valutama biti operativan do kraja godine, pokrivajući prvo najveće ruske naftne i gasne kompanije, kao i poljoprivredne proizvođače.

Zbog stalnog porasta opasnosti od ekonomskih sankcija od strane Vašingtona, Moskva i Peking žure da zaključe takve ugovore.

Pošto se oko 42 odsto SVIFT transakcija vrši u dolarima, on predstavlja moćno oružje Vašingtona. Opasnosti od isključivanja Rusije iz sistema izlaže rusku ekonomiju ozbiljnim problemima – od gubitka kapitala do pada rublje i rasta kamatnih stopa na kredite.

Prema Financial Times-u, agresivnost Vašingtona prisiljava Rusiju i Kinu da testiraju otpornost američke valute. Novi platni mehanizam ne samo da će pouzdano štititi od pritiska sankcija, već će ugroziti i status dolara kao glavne rezervne valute.

Zaobilaženje sankcija

Uprkos opasnosti od sankcija Vašingtona, zemlje EU i dalje kupuju iransku naftu i plaćaju je, ne u dolarima, već u evrima.

Evropljani žele da zaobiđu američka ograničenja uz pomoć mehanizma finansijskih transakcija INSTEKS-a (Support Instrument Bags Trading), koji su prošle nedelje objavile Velika Britanija, Francuska i Nemačka. On im omogućava razmenu robe bez transfera novca između iranskih kompanija i EU.

Od 28. juna ovaj mehanizam je dostupan svim zemljama EU i uskoro će biti dostupan i kompanijama iz drugih zemalja.

Stručnjaci veruju da će INSTEKS uništiti američku želju da preuzme kontrolu nad svetskim, ekonomskim poretkom, jer svaka zemlja, osim članica EU, koja ne želi da poštuje režim sankcija Bele kuće, može da odbaci dolar.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na …