Home / TEMA DANA / TEŽAK POTRES U SAD: POKREĆE SE DEMONTAŽA BANKARSKOG SEKTORA I ELIMINACIJA MILIJARDERA?!

TEŽAK POTRES U SAD: POKREĆE SE DEMONTAŽA BANKARSKOG SEKTORA I ELIMINACIJA MILIJARDERA?!

Autor: Ivan Danilov

Poznati bankar Lojd Blankfejn, bivši šef najuticajnije banke u Sjedinjenim Državama i figura sa spiskova najuticajnijih ljudi planete koji pravi magazin Time, izjavio je da ekonomija i armija SAD mogu biti uništene u bliskoj budućnosti.

Ova tvrdnja nekadašnjeg generalnog direktora Goldman Sachs postala je jedna od glavnih novosti u  američkom informativnom prostoru. I, izazvala je određene emocije, pored ostalog i zato što je Blankfejn ukazao da je Rusija „jedan od potencijalnih koautora buduće katastrofe“ i jedna od zemalja koje će od nje imati koristi.

Blankfejn dodatno izoštrio upzorenje koje nudi:

„Ako Demokratska partija za predsednika SAD kandiduje Bernija Sandersa – Rusi će morati da se opredele za koga će `raditi` da bi nas razbucali. Sanders, kao i Tramp, izaziva takva raznoglasja u društvu da će razoriti našu ekonomiju, ne vodeći računa o našim oružanima snagama. Da sam Rus, ovoga puta bih postavio na Sandersa“.

U ovome je najinteresantnije to što je i sam Blankfejn demokrata i što je u pravu povodom štete koju bi američkoj ekonomiji mogao naneti socijalista u ulozi šefa države.

Ovaj udar na jednog od najomraženijih američkih bankara može Sandersu, međutim, doneti i dodatne glasove jer Goldman Sachs redovno dobija milijarde dolara državnih kredita i daje SAD  ministre finansija, nezavisno od toga koj stranci pripada predsednik SAD. A iz nje su potekli i mnogi guverneri mnogih evropskih centralnih banaka.

A šta je ovoliko naplašilo poznatog i uticajnog bankara?

The New York Times je objavio: „Berni Sanders je predložio uvođenje poreza na bogatstvo za najbogatije Amerikance. Pritom je kritikovao krupni biznis za to što izvlači ogromne profite plaćajući male poreze. Čak je rekao da milijarderi ne smeju da postoje. Njegova pobeda u Nju Hempširu učinila je izglednim ono što na Volstritu smatraju najgorim scenarijem: Sandersovu predsedničku inauguraciju“.

Sanders nudi socijalnu pravdu, demontažu bankarskog sektora SAD, veliko smanjenje brojnosti američke armije i vojnog prisustva u svetu. Samo, kad bi sve to bilo realizovano – Amerikanci bi, prvvvi put za mnoge decenije, morali da žive isključivo od svog rada, od onog što proizvedu. A to bi još po ceni moralo da bude konkurentno istoj kineskoj robi.

To teško da bi se svidelo i Sandersovim biračima. Zato se može pretpostaviti da Sandersu naprosto ne bi dozvolili da preuzme vlast.

Njega će zaustaviti ili vrhuška Demokratske partije ili, u krajnjem slučaju, Donald Tramp na novembarskim izborima.

Ako se ovo dogodi, američki eksperti i bankari će se žaliti da je Rusija profitirala jer građani SAD manje veruju u svoju demokratiju.

Ovo će naročito važiti za mlade Sandersove poklonike čije nezadovoljstvo će podrivati stabilnost u SAD u narednim godinama.

Možda i decenijama.

(Fakti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …