Home / TEMA DANA / The Washington Post: SAD i saveznici se spremaju za dugotrajni rat u Ukrajini!

The Washington Post: SAD i saveznici se spremaju za dugotrajni rat u Ukrajini!

SJEDINJENE Države i njihovi saveznici se pripremaju za dugotrajni sukob u Ukrajini, objavio je The Washington Post.

Prema rečima jednog od sagovornika ovog glasila američkih ultraliberala, u Stejt departmentu i u Beloj kući se razgovaralo o mogućnosti produženih neprijateljstava. Čak i pre početka ruske specijalne operacije, još dok su mediji tek počinjali da izveštavaju o verovatnoći oružanog konflikta.

Drugi zvaničnik tvrdi da je povećanje isporuka američkog naoružanja Ukrajini navodno usmereno na što skorije okončanje neprijateljstava jer Vašington time tobože nastoji da natera Moskvu da ih prekine i da istovremeno ojača poziciju Kijeva na mirovnim pregovorima.

Prema rečima jednog zvaničnika Stejt departmnata, američka administracija polazi od činjenice da bi postizanje ciljeva Rusije u Ukrajini bilo „veoma loše“ za SAD, njihove saveznike i međunarodnu zajednicu.

Sjedinjene Države, kao i zemlje EU, Australija i Kanada, nakon početka ruske vojne operacije isporučile su Ukrajini nekoliko partija vojne pomoći.

U aprilu se Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, požalio da EU ne snabdeva Kijev oružjem koje mu je potrebno i da same isporuke predugo traju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je avione, projektile i „nešto realno“ čime bi branio zemlju. Krajem istog meseca, rekao je da su ga na Zapadu „konačno čuli“ i da Ukrajina dobija oružje koje je tražila.

Početkom juna, američke vlasti su najavile da će Ukrajini isporučiti višecevne raketne bacače HIMARS i drugo naoružanje, municiju i opremu u vrednosti 700 miliona dolara.

Rusi su, u međuvremnu, visokopreciznim raketama pogodili 12 vatrenih položaja artiljerijskih i minobacačkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, uključujući četiri voda naoružana višecevnim raketnim bacačima „Grad“ i četiri voda sa američkim haubicama M777.

Istovremeno su kod Kremenčuga i Lisičanska uništili postrojenja za preradu nafte i skladišta goriva za snabdevanje ukrajinske vojske.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …