Home / TEMA DANA / TRAMP GASI NATO PAKT! AMERI SE POVLAČE IZ ALIJANSE?!

TRAMP GASI NATO PAKT! AMERI SE POVLAČE IZ ALIJANSE?!

vojnici- bojiste- slemovi- rat
Američki predsednik se sprema da za 40 odsto smanji finansiranje međunarodnih organizacija, među kojima je i NATO. Moguće je čak i potpuno povlačenje SAD iz Alijanse
Američki predsednik Donald Tramp namerava da ugasi NATO pakt.

On se sprema da za 40 odsto smanji finansiranje međunarodnih organizacija, među kojima je i Alijansa, a moguće je čak i potpuno povlačenje SAD iz nekih od njih.

Revizija sporazuma

To je predviđeno nacrtom Trampovog ukaza nazvanim Revizija i smanjenje finansiranja međunarodnih organizacija, koji je procurio u medije. On predviđa drastično kresanje obaveznih i dobrovoljnih doprinosa svetskim institucijama. Među njima su one koje podržavaju Palestinu, pravo na abortus i ukidanje sankcija Iranu i Severnoj Koreji.

Takođe, ukaz predviđa i reviziju međunarodnih sporazuma i moguće povlačenje iz njih. U pitanju su oni sporazumi koji se ne odnose direktno na nacionalnu bezbednost SAD, izručenja traženih osoba i međunarodnu trgovinu.

Prema navodima američkih medija, u dokumentu ne piše da li će SAD smanjiti davanja za svaku organizaciju po 40 odsto ili će biti skresano 40 procenata od ukupnih izdvajanja iz budžeta. Međutim, kako stručnjaci kažu, bez obzira na to koliko će pojedinačno međunarodnim organizacijama biti skinuto, Trampov ukaz najviše će pogoditi NATO pakt.

Tokom predizborne kampanje Tramp je stalno ponavljao da Amerika više neće snositi najveći finansijski teret za izdržavanje Alijanse. Godišnje NATO ima budžet oko 2,8 milijardi dolara, SAD daju čak 685 miliona, a ostalih 27 članica ostatak.

Predsednik SAD smatra da je to nepravedno i ako smanji davanja za 40 odsto, odnosno 274 miliona, pa će buduće godišnje izdvajati 411 miliona dolara – objašnjava američki stručnjak za bezbednost Robert Oldis.

On dodaje da Tramp kresanjem davanja za međunarodne institucije želi da smanji ogromna dugovanja koja Amerika ima.

– Tramp želi da smanji dug SAD koji sada iznosi oko 20 biliona (20.000 milijardi) dolara. On razmišlja: „Zašto da godišnje dajem milijarde beskorisnim i zaostalim organizacijama, kad te pare mogu da uložim u svoju zemlju.“

Ukoliko za 40 procenata smanji davanja u inostranstvu, uštedeće ogromne pare, a i dalje će SAD davati milione dolara, što nije zanemariva suma – navodi Oldis.
Međutim, pojedini analitičari smatraju da novi Trampov ukaz utire put izlasku SAD iz NATO i potpunom gašenju tog vojnog saveza.

– On stalno ponavlja da je NATO zastarela i neefikasna organizacija koja ne izvršava svoju glavnu dužnost, a to je borba protiv terorizma. Čuli smo ga kako više puta preti da će izaći iz NATO ukoliko ostale zemlje članice ne budu platile koliko je potrebno.

Budući da je svetska ekonomija pala, ne verujem da će članice Alijanse izdvajati više novca za tu organizaciju.

Zbog toga bi Tramp mogao da izvede SAD iz NATO, što bi označilo i kraj te vojne alijanse – smatra analitičar iz SAD Brajan Kertis.

Novac Americi

Kako ističe, Tramp je nagovestio i povlačenje vojske iz inostranstva da bi uštedeo novac.
– Smanjenjem vojnih operacija i povlačenjem iz baza na Bliskom istoku, iz Avganistana, Evrope i Japana, on bi uštedeo gomilu novca za domaće projekte. To bi, međutim, istovremeno označilo i kraj NATO – ističe Kertis.

Inače, Donald Tramp smatra da se NATO, iako ima 28 članica, sveo na samo jednu veliku silu – SAD. Zato je poručio svojim saveznicima da počnu da plaćaju ako žele zaštitu Amerike.
– Vojni savez NATO nema svrhe. Svako ko bude hteo da ga Amerika brani mora nama da plati – izjavio je Tramp.

(Agencije)

 

Check Also

UPOZORENJE MEDVEDEVA ZAPADU: ISKLJUČENJE RUSIJE IZ SISTEMA SVIFT ZNAČILO BI OBJAVU RATA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da bi isključenje Rusije iz međunarodnog SVIFT sistema transfera …