Home / TEMA DANA / Tramp otkazao susret i dogovor sa Kimom: SVET STRAHUJE OD NOVOG RATA, A OVO SU ČETIRI MOGUĆA SCENARIJA.. (VIDEO)

Tramp otkazao susret i dogovor sa Kimom: SVET STRAHUJE OD NOVOG RATA, A OVO SU ČETIRI MOGUĆA SCENARIJA.. (VIDEO)

Kada je dogovoren istorijski samit između predsednika SAD i Severne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una, svet je najzad mogao da odahne. Ljudi su pomislili da je došao kraj opasnosti od nuklearnog rata, a lideri dveju, do tada neprijateljskih zemalja, promenili su ploču i počeli jedan o drugom da govore lepše stvari. Kim više nije bio „mali, debeli raketaš“, a Tramp „stari ludak“.

Kim je pristao da uništi poligon za nuklearna testiranja, koji je bio jedan od uslova da se sastanak održi. Međutim, dve nedelje pre dogovorenog samita, počele su da stižu pretnje sa obe strane njegovim otkazivanjem. Presudio je Tramp, samit je otkazan a svet ponovo u strahu: da li će ipak doći do nuklearnog rata?

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u četvrtak da se dugoočekivani sastanak sa Kim Džong Unom, koji je trebalo da se održi 12. juna u Singapuru, otkazuje. Tokom proteklih nekoliko dana Tramp je više puta signalizirao da tajni pregovori o sastanku nisu dobro prošli, a onda je saopštio da je samit otkazan. Za to je okrivio „neprijateljsku retoriku iz Pjongjanga“. Otkazivanje samita Tramp je nazvao „propuštenom prilikom“ i „zaista tužnim trenutkom u istoriji“.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog „ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju“.

Tramp je napisao pismo svom kolegi Kim Džong Unu.

– Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak. Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena – napisao je, između ostalog Tramp.

Nakon saopštenja, Tramp je nas konferenciji otkazivanje samita nazvao velikim korakom unazad za Severnu Koreju i za svet.

– Iako velike stvari mogu da se dogode, verujem da je ovo veliki korak unazad za Severnu Koreju i za svet. Razgovarao sam sa generalom Matisom, šefovima osoblja i naše vojske, koja je daleko najsnažnija od svih na svetu i nedavno značajno poboljšana, i spremna je, ako bude potrebe – izjavio je Tramp.

On je dodao kako su SAD spremnije nego ikada do sada, upozorivši da su „SAD, Južna Koreja i Japan spremni ako Severna Koreja preduzme bilo kakve glupe i bezobzirne radnje“.

– Razgovarao sam sa Južnom Korejom i Japanom, a oni nisu samo spremni, već su voljni i da preuzmu veliki deo troškova bilo kakvog finansijskog tereta, bilo koji od troškova ukoliko SAD uđu u operacije u koje bude prisiljena. Nadamo se da će se u budućnosti Severne Koreje događati pozitivne stvari. U suprotnom, spremniji smo nego ikada do sada – istakao je on.

Dok čeka da se lider Severne Koreje „angažuje u konstruktivnom dijalogu i akcijama“, nastaviće se američke sankcije protiv ove zemlje.

– Ceo korejski narod, i na jugu i na severu, zaslužuje da živi u miru, harmoniji i prosperitetu. Ta sjajna i lepa budućnost može se desiti samo ako se ukloni opasnost od nuklearnog oružja. Dok čekamo da se Kim uključi u dijalog, nastaviće se daleko najjače sankcije i kampanja maksimalnog pritiska – rekao je Tramp.

Tramp je na kraju konferencije ostavio otvorena vrata za budući sastanak sa Severnom Korejom.

– Nadam se da će se sve dobro završiti sa Severnom Korejom. Puno stvari može da se dogodi, uključujući i to da se samit održi tada ili kasnije. Niko ne treba da brine, moramo to da ispravimo – istakao je Tramp.

I državni sekretar Majk Pompeo, koji je otputovao u Severnu Koreju i susreo se sa Kimom, ponovio je iste stavove: SAD su i dalje voljne da se sastanu, ali sada je sve na Kim Džong Unu.

Dan pre nego što je Tramp otkazao samit, Severna Koreja ponovo je zapretila otkazivanjem sastanka, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje Čo Son Hui rekla je da budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona „u potpunosti“ na SAD i osudila komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom, prenosi Rojters.

Ona je Pensa nazvala „političkim glupanom“ jer je Severnu Koreju, zemlju s nukelarnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.

Upozorila je i da bi mogla da predloži lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da ta zemlja razmotri samit, ukoliko SAD uvrede dobru volju Pjongjanga.

– Mi nećemo ni moliti SAD za dijalog niti se truditi da ih ubedimo, ukoliko ne žele da sednu s nama. Bilo da će se SAD sastati s nama u sobi za sastanke ili se susresti s nama na nuklearnom obračunu u potpunosti zavisi od odluke i ponašanja SAD – rekla je zamenica šefa severnokorejske diplomatije.

Pens je, naime, nagovestio da bi Severna Koreja mogla da završi kao i Libija, ukoliko ne načini korake ka denuklearizaciji.

SEVERNA KOREJA I DALJE SPREMNA ZA RAZGOVOR SA SAD

Severna Koreja saopštila je da je Pjongjang još uvek spreman da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama. Severnokorejska agencija KCNA navodi da je Kim učinio krajnje napore da do samita sa Trampom dođe.

Pjongjang ocenjuje i da je Trampova odluka o otkazivanju sastanka koji je trebalo da se održi 12. juna u Singapuru, nije u skladu sa „željama sveta“.

Kim Kja Gvan, iz Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje rekao je da je njegova zemlja spremna „da sedne oči u oči sa SAD-om“.

– Odluka predsednika Trampa o samitu nije u skladu sa željama onih koji se nadaju miru i stabilnosti na korejskom poluostrvu, kao i svetu. Ponavljamo da smo spremni da sednemo oči u oči sa SAD-om u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu – izjavio je on.

Severna Koreja ispunila je reč i digla u vazduh poligon na kom je izvodila nuklearna testiranja.Podzemni tuneli i objekti nestali su u oblaku prašine nakon niza glasnih eksplozija. Uništenje poligona u Pungjue-riju bio je jedan od uslova samita i put ka denuklearizaciji Severne Koreje.

Pošto je poligon za testiranje uništen, Severna Koreja očekuje od međunarodne zajednice da se nađu na pola puta, ali je Tramp ipak otkazao samit i ostavio Kima praznih ruku.

TRAMP DIKTIRAO BOLTONU PISMO ZA KIMA

Pismo Donalda Trampa upućeno severnokorejskom lideru Kimu Džongu Unu, američki predsednik je diktirao svom savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu.

To tvrdi republikanski senator Kori Gardner koji se u Beloj kući sastao sa Boltonom, nekoliko sati nakon što je Tramp objavio da otkazuje dugo očekivani sastanak sa Kimom koji je bio zakazan za 12. jun.

Gardner je rekao da je Bolton pismo nazvao pokušajem da se Kim „trgne“ koji je pokazao promenu stava posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom.

Senator je naveo da je Severna Koreja odbila da uzvrati telefonski poziv američkoj administraciji i da je odbila razgovore na visokom nivou sa Južnom Korejom.

– Severna Koreja je pokazala „nedostatak ozbiljnosti“ u pregovorima oko denuklearizacije – dodao je Gardner.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un još uvek nije se obratio zbog otkazivanja samita.

Skoro svi vodeći svetski lideri izrazili su žaljenje zbog otkazivanja dugoočekivanog, istorijskog samita.

Tako je predsednik Južne Koreje Mun Džae In, koji se pre nekoliko nedelja sastao na samitu sa Kim Džong Unom, izrazio potrebu za boljom komunikacijom i nadu da do nje dođe.

– Žalosno je i nesrećno što neće doći do dogovorenog samita. Denuklearizacija Korejskog poluostrva i trajni mir su istorijski zadaci koji ne smeju da se napuste ili odlažu. Očekujemo da će se problem rešiti direktnom komunikacijom između lidera dveju zemalja – saopštio je Mun Džae In.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Severna Koreja ispunila svoja obećanja uoči otkazivanja samita između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una.

– Severnokorejski lider je „uradio sve što je obećao, čak je digao u vazduh tunele“ poligona za nuklearna testiranja – rekao je Putin, istakavši da smo posle toga „čuli da su SAD otkazale samit“.

Moskva žali zbog otkazivanja sastanka predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una.

– Rusija očekuje da će do tog susreta ipak doći, a Moskva će raditi na tome da se pozicije dve zemlje približe – rekao je Putin.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se nada da je otkazivanje samita između SAD i Severne Koreje samo zastoj u mirovnom procesu.

– Nadam se da će se napori, koje su obe zemlje učinile u poslednjih nekoliko nedelja, nastaviti kako bi se smanjile tenzije u regionu i postigao cilj, a to je denuklearizacija – rekao je Makron.

Nemačka vlada žali zbog otkazivanja planiranog sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, izjavila je danas portparolka nemačke vlade.

– Sa stanovišta nemačke vlade, dijalog na najvišem nivou je važan korak ka deeskalaciji (tenzija) na Korejskom poluostrvu – rekla je ona.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Severna Koreja i SAD treba da pokažu strpljenje i da se „nađu na pola puta“.

DVA MOGUĆA RAZLOGA ZA OTKAZIVANJE SAMITA

Pre nekoliko dana savetnik za nacionalni bezbednost Džon Bolton uznemirio je Severnu Koreju izjavom da će SAD slediti tzv. „libijski model“ kako bi razbili nuklearni program, a Majk Pens je nastavio sa ovom kampanjom.

Naime, Kim Džong Un se plaši da ne doživi sudbinu lidera Libije Moamera Gadafija, koji je 2003. pristao da se odrekne nuklearnog materijala u korist SAD, a onda je 2011. brutalno ubijen. Da je Gadafi zadržao nuklearno oružje, SAD se verovatno ne bi uključile u građanski rat u Libiji a Gadafi ne bi doživeo takav kraj.

Drugi mogući razlog je da SAD i Severna Koreja nisu mogle da se dogovore šta da rade sa Kimovim nuklearnim programom. Tramp je želeo da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja i više puta se hvalio da očekuje od Kima da to uradi. Ali Severna Koreja nikada nije rekla da će okončati svoj nuklearni program, iako je rekla da će prestati sa testiranjem projektila i da će uništiti pogon za nuklearna testiranja.

– Ako SAD p0kušaju da nas sateraju u ćošak i da nas prisile na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja, više nećemo biti zainteresovani za takav dijalog – izjavio je Gvan 16. maja.

ŠTA ĆE SE SADA DESITI?

Stručnjak za nuklearne nauke na MIT-u Vipin Narang naveo je četiri potencijalna scenarija, od najboljeg do najgoreg, u slučaju otkazivanja samita.

Prvo, obe strane mogu da završe sa odlukom da odugovlače samit jer su shvatile da su daleko od pitanja denuklearizacije. To bi državnom sekretaru Majku Pompeo i ostalima dalo više vremena da premoste razlike. Ako postignu razumevanje, lideri mogu da se sastanu da završe posao.

Drugo, Vašington i Pjongjang odgađaju samit, ali ne ostvaruju značajan napredak prema sporazumu jer su daleko od toga da okončaju nuklearni program Kima. Postoji status kvo, ali odnosi dve zemlje ostaju bolji nego što su bili u proteklim decenijama, jer su zadržali direktne razgovore.

Treće, kako je temperatura porasla tako će brzo i pasti i opet se vraćamo u 2017. godinu. To znači da bi Severna Koreja mogla da se vrati nuklearnim testiranjima, a SAD mogu da povećaju sankcije.

Četvrto, da se ostvare ranije pretnje Kima i Trampa i da Severna Koreja i SAD uđu u rat. Tramp bi denuklearizaciju nastavio silom, jer bi rekli da je propali samit dokaz da je diplomatija beskorisna. To bi značilo napad na silu koja takođe ima nuklearno oružje.

Međutim, Narang veruje da je četvrta opcija, nuklearni rat, najmanje moguća, zato što Pjongjang ima nuklearno oružje a invazija je rizična jer bi mogao da ga upotrebi protiv SAD ili njenih saveznika, Južne Koreje i Japana.Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …