Home / TEMA DANA / TRAMP STVARA NOVU SUPERDRŽAVU NA BALKANU: EVO KO ĆE SVE BITI DEO BALKANSKE UNIJE! PREGOVORI POČINJU U OKTOBRU

TRAMP STVARA NOVU SUPERDRŽAVU NA BALKANU: EVO KO ĆE SVE BITI DEO BALKANSKE UNIJE! PREGOVORI POČINJU U OKTOBRU

Američki predsednik Donald Tramp podržao je predlog srpskog kolege Aleksandra Vučića da od pet država u regionu napravi balkansku uniju, koja bi funkcionisala po principima sličnim EU.

Vučić je ključni korak ka ostvarenju svoje dugogodišnje vizije napravio u Njujorku tokom bilateralnih razgovora sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, kojima je predstavio plan o potpunom uklanjanju raznih barijera na teritoriji tri države i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga.

Balkanska unija, koja ima punu podršku šefa Bele kuće, osim Srbije, Albanije i Severne Makedonije, uključivala bi još i Crnu Goru i BiH kao neodvojive teritorije regiona koji je van EU. U ovaj savez ušlo bi i Kosovo, koje je po Ustavu južna pokrajina u sastavu Srbije.

Dogovor koji neki nazivaju „mali šengen“ konkretizovao bi se već u Novom Sadu, 9. i 10. oktobra, na skupu gde će, kako je najavljeno, prisustvovati Rama i Zaev.

– Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred EU i druge, a ne pojedinačno. To će biti prvi korak, a cilj je da povučemo i druge u regionu. Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima… Takvo okruženje bi sve nas podiglo – rekao je Vučić u Njujorku.

Ideju o formiranju balkanske unije, koju je prepoznao predsednik SAD kao strateški važnu za zemlje u okruženju, pogurana je i ranije od osovine EU Berlin-Pariz, pošto se o ovoj inicijativi intenzivno razgovaralo na ekonomskom forumu u Davosu u januaru, kada su se lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Emanuel Makron saglasili sa predsednikom Vučićem da je reč o planu od kog će region imati samo benefite.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da bi ovom unijom balkanske države kapitalizovale svoj minorni položaj u Evropi.

– Sve ove zemlje premale su da bi samostalno omogućile neki značajniji sopstveni razvoj. U svetu globalizacije neminovno je povezivati se sa geografski bliskim državama u jedinstveno tržište, tako da su zemlje koje u skorije vreme neće biti primljene u EU prepuštene same sebi. Balkan je previše iscepan državama koje ekonomski ne mogu opstati na globalnom tržištu, zbog čega je ovo velika šansa, jer bi taj savez, na neki način, bio nadgledan iz SAD – navodi Zubenica.

Ekonomista Miladin Kovačević procenjuje da bi ovakav savez bio od ogromnog ekonomskog značaja, ali bi u budućnosti postao i katalizator sve boljih političkih odnosa.

16 miliona stanovnika imao bi savez balkanskih država

– Sve ove države imaju odličnu trgovinsku razmenu između sebe, pa ako je razmena sa EU na prvom mestu nekima od njih, region je na drugom mestu, i čini bar 30 odsto naše ukupne razmene. Verujem da bi se u okviru te nove unije uklonile mnoge barijere koje sada imamo kada su u pitanju troškovi uvoza i izvoza robe, što bi dovelo i do novih kooperacija i pojave novih investitora, a podrazumevalo bi i lak pristup resursima – objašnjava Kovačević.

Ogroman pomak u međuregionalnoj saradnji bio je početak rada punkta Tabanovce-Preševo na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije, čime je uspostavljena prva zajednička granična kontrola (tzv. Van stop šop) između neke dve zemlje u ovom regionu.

(Srpski telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …