Home / TEMA DANA / TRAMP ZATRESAO SVET, POVRATAK JE NEMOGUĆ: NAPAD NA HUAWEI, KINA VIDI KAO OBJAVU TOTALNOG RATA

TRAMP ZATRESAO SVET, POVRATAK JE NEMOGUĆ: NAPAD NA HUAWEI, KINA VIDI KAO OBJAVU TOTALNOG RATA

Predsednik Tramp je prošle nedelje šokirao čitavu tehnološku industriju izvršnim nalogom kojim je proglasio vanredno stanje i zabranio američkim kompanijama da posluju sa firmama koje se smatraju rizicima za nacionalnu bezbednost.

Nekoliko dana kasnije su iz Google-a preduzeli mere kako bi se uskladili sa izvršnim dekretom Donalda Trampa, isključivši Huawei iz snabdevajućih lanaca i sprečivši ga da koristi američki softver.

Tako će Huawei izgubiti pristup ažuriranjima operativnog sistema Android. Osim toga, nove verzije pametnih telefona tehnološkog diva Kine će izgubiti pristup Google Play Store-u i aplikacijama Gmail i YouTube. Međutim, zvanični komentar Google-a još nije objavljen. Prema Reutersu, Huawei je u poslednjih nekoliko godina pripremio plan za hitne slučajeve, razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da mu se spreči pristup operativnom sistemu Android.

Prema američkim izvorima, vest od nedelje uveče jedan je od najdramatičnijih trenutaka u istoriji Androida. Huawei, najveći kineski proizvođač pametnih telefona, započeo je 2019. s eksplozivnim rastom i do kraja godine bi mogao potpuno zaseniti Samsung kao vodeći svetski proizvođač telefona. Bez Google-ove podrške za Android, to se jednostavno neće dogoditi, ni u 2019. ili 2020., niti bilo kog drugog datuma u budućnosti, tvrdi Vlad Savov za portal The Verge.

Sve može biti samo kratkotrajna taktika zastrašivanja od strane Trampove administracije koja kineskoj vladi pokušava da pokaže da je spremna na preduzimanje drastičnih mera.

Postojeći klijenti Huawija neće biti pogođeni, iako bez Google-ovog nastavka poslovanja s Huaweijem oni neće dobiti buduća ažuriranja Androida. U Vašingtonu su uvereni da će ovo biti poražavajuće za Huaweijeve nade o prodaji pametnih telefona van Kine.

Huawei još uvek ima mogućnost korišćenja otvorenog koda za Android, ali Google postupno smanjuje sve atraktivne komponente projekta Android Open Source (AOSP).

U Kini Huawei već radi bez Play Store-a, zbog Google-ovog izostanka s tržišta. Ali čak i tamo bi Huawei patio bez bliskog radnog poslovnog odnosa s Google-om.

Windows Phone, Palm OS, MeeGo, Symbian, Bada, kasnije Tizen, te BlackBerry samo su neki od mobilnih operativnih sistema koje je proizveo Android. Operativni sistemi bez aplikacija jednostavno nemaju šanse protiv savremenog operativnog sistema Android.

Potencijalno, taj razvoj bi mogao da ima teške i dugotrajne posledice za kineskog diva. Ali samo potencijalno.

Huawei je zvanično odgovorio kako je dao svoj doprinos globalnoj popularnosti Androida, i da je uverio trenutne vlasnike Huawei i Honor telefona da će nastaviti da primaju bezbednosna ažuriranja i obećao je da će nastaviti da gradi siguran održivi softverski ekosistem.

Huawei je bio spreman na ovaj scenario

Huawei je godinama svestan mogućnosti neprijateljskog delovanja američke vlade, a šef kancelarije za potrošnju kompanije Richard Yu nedavno je objavio da je kineski div razvio vlastite alternative za Android i Windows. To bi moglo da bude nešto poput Androida ili potpuno novi operativni ssistem, izgrađen od nule. U oba slučaja, Huawei će se snažno potrudite da uveri sve programere aplikacija da izgrade aplikacije za njegovu zasebnu platformu.

Oni koji su objavili rat Kini veruju kako Huawei neće uspeti da okupi programere na novoj platformi koja je nastala zbog nedaća i deo je vrtloga političkog sukoba. Cilj je da se Kina prisili na nepošten trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, koji bi otoplio odnose i Huaweiju dao predah od kaznenih sankcija. Da bi uspešno poslovao s pametnim telefonima, Huaweiu je potrebna Google-ovu podršku za Android, ali je ovde ulog puno veći od prodaje pametnih telefona.

Šta će se dogoditi ako ne bude trgovinskog sporazuma Vašingtona s Pekingom? Huaweijevi napori za izgradnju operativnog sistema bi se udvostručili, bez obzira na to je li taj operativni sistem potpun ili ne. Čak i američki stručnjaci tvrde da ćemo ga verovatno videti na sledećoj prezentaciji od strane vodećih ljudi kompanije.

Bez obzira na početne potencijalne gubitke, ovo se na kraju može pokazati kao “dobar potez” Donalda Trampa, jer je dokazao da je vreme da ne samo Kina, nego i ostatak sveta, posebno Evropska unija, odbace sve iluzije o Sjedinjenim Državama.

Kinezi bojkotuju Apple

Zbog eskalacije trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama javnost u Kini je masovno počela da poziva lokalnu društvenu mrežu Weibo na bojkot Apple-ovih proizvoda i da da podršku kineskom Huaweiju, prenosi BuzzFeed. Mnogi korisnici su izrazili spremnost da promene pametni telefon iPhone za “domaći”.

Ovo nije prvi pokušaj bojkota Apple-a. U decembru su neke kineske kompanije zaposlenima koji su odlučili da odustanu od Apple-ovih telefona kao alternativu ponudili profitabilne subvencije za kupnovinu pametnih telefona Huawei.

Ali sada, zbog eskalacije američkog trgovinskog rata protiv Kine, čak i bez kampanje protiv Apple-a može se ozbiljno pogoditi čitav lanac nabavke komponenti za pametne telefone Apple-a, čiji proizvodi mogu postati skuplji za 20 odsto.

Kako izveštava South China Morning Post, pozivajući se na analitičare, to će se dogoditi ako Vašington uvede nove carine na proizvode iz Kine za još 300 milijardi dolara.

Od 10. maja, Vašington je s 10 na 25 odsto povećao carine na kinesku robu u vrednosti od oko 200 milijardi dolara, a kasnije je američki predsednik Donald Tramp naložio da se uvedu carine na proizvode iz Kine za još 300 milijardi dolara kineskog izvoza u Sjedinjene Države.

Nedavno su Sjedinjene Države napale Huawei Technologies i svojim kompanijama zabranile prodaju “vitalne američke tehnologije” bez posebnog odobrenja, a sama oprema Huaweija je u SAD-u zabranjena. Nakon Trampove odluke, Google je najavio da će prestati da sarađuje s Huaweijem i sada svedočimo eskalaciji koju su, u kineskom telekomunikacijskom divu, nazvali objavom rata Kini u kom nema mesta kompromisu ni popuštanju.

Predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine, Lu Kang, takođe je komentarisao postupke američkih vlasti: “U današnjem globalnom svetu, kada se mreže 5G nove generacije razvijaju i implementiraju, Sjedinjene Države intervenišu u razvoj tehnologije u političke svrhe, zloupotrebljavaju nacionalne bezbednosne standarde, vrše pritisak na kompanije. Sve to ne doprinosi razvoju mreže 5G i krši načela poštenog tržišnog takmičenja. Iskreno, takve akcije su u suprotnosti s interesima svih zemalja.”

Trgovinski ratovi i povećanje carina postaju glavni instrument politike Donalda Trampa.

Podsetimo da je Tramp za sada odložio uvođenje carina na evropske i japanske automobile, što je najavio da će učiniti u skladu sa Zakonom o nacionalnoj bezbednosti.

Trgovinski ratovi nisu ništa drugo nego američki pokušaji da se blokira uspon Kine i želja da američke kompanije kontrolišu naprednu tehnologiju, iako zaostaju za kineskim. Sukob dva diva potresa ekonomiju čitavog sveta. Međutim, kocka je bačena i čini se da je povratak u razdoblje pre eskalacije trgovinskog rata nemoguć.

(logicno.com)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …