Home / TEMA DANA / TRAMPOV DRASTIČNI ZAOKRET PREMA KOSOVU ZBOG TAJNOG PROJEKTA ISLAMISTA U SRBIJI

TRAMPOV DRASTIČNI ZAOKRET PREMA KOSOVU ZBOG TAJNOG PROJEKTA ISLAMISTA U SRBIJI

Ovim rečima srpski šef diplomatije Ivica Dačić otkrio je pravi razlog drastičnog zaokreta američke spoljne politike i sve otvorenije podrške administracije Donalda Trampa podeli Kosova.

Naime, više je nego jasno da su u Vašingtonu shvatili da bi nezavisno Kosovo, u granicama u kojima ga Albanci zamišljaju, predstavljalo prečicu do ostvarenja tajnog projekta islamista o teritorijalnom povezivanju muslimana na celom Balkanu.

Za “Zelenu transverzalu” šira javnost na području bivše Jugoslavije prvi put je čula u vreme Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine. Tada se pronela informacija da je ime velike i tada supermoderne dvorane za zimske sportove u Sarajevu Zetra u stvari nastalo kao skraćenica od “Zelena transverzala”. O tome je svojevremeno govorio i Rajko Vasić, bivši ministar u Vladi Republike Srpske.

– Na realizaciji projekta “Zelene transverzale” radi se decenijama. Kreatori ovog tajnog plana kao celinu vide BiH, Sandžak, Albaniju, Kosovo, veći deo Makedonije i pojedine delove Bugarske i Grčke, a krajnji cilj je da se ta linija protegne do Turske – objašnjava jedan od sagovornika, konstatujući da je Dačić samo javno izgovorio ono o čemu se već duže priča među diplomatama.

Kako kaže ovaj diplomata, prethodne američke administracije, ponajviše ona u vreme Bila Klintona, bile su opsednute pridobijanjem islamskih zemalja, čak i radikalnih, na svoju stranu, pa im nisu pravile smetnje u sprovođenju ideje o “Zelenoj transverzali” od Turske ka srcu Evrope. Zauzvrat, Vašington je tražio podršku za dejstva na Bliskom istoku.

Politički analitičar Branko Radun slaže se s ocenom da aktuelni američki predsednik nimalo nije naklonjen muslimanima, te da je moguće da zbog toga traži način da preseče “Zelenu transverzalu”:

– Dolazak Trampa je neka šansa za Srbiju i realno bi to moglo da se iskoristi. Verujem da se ministar Dačić odlučio da ovo iznese da bismo dobili podršku onih snaga u Evropi koje ne žele jačanje muslimanskog faktora.

Dok se Hašim Tači manje-više otvoreno zalaže za razgraničenje Albanaca i Srba, Ramuš Haradinaj poručuje da “niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova jer bi se takav pokušaj smatrao nacionalnom izdajom”.

– Predsednik Tači ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik skupštine Veselji ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat – rekao je Haradinaj, uz ničim izazvanu poruku da će se “Albanci braniti ako srpski tenkovi uđu na Kosovo”.

Luka Karadžić, brat nekadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, slaže se s ovom tezom:

– Istorijska ideja za muslimanskim povezivanjem definitivno će biti teško ostvariva ukoliko se ostvari zamisao o podeli Kosova. Uvek postoji opasnost od islamskog ekstremizma jer je to zacrtano u politici islamskih zemalja, koje će da guraju tu ideju bez obzira na sve.

Putanja “Zelene transverzale”

* BiH (od Sarajeva preko RS, u blizini Drine i Foče)
* Sandžak (uključujući delove Crne Gore i Srbije)
* Kosmet (zajedno sa opštinama na jugu Srbije)
* Albanija
* Makedonija (deo naseljen Albancima)
* Bugarska (oblasti u kojima žive muslimani)
* Grčka (deo koji gravitira ka Turskoj)
* Turska

(Srpski Telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …