Home / TEMA DANA / TRAMPOV DRASTIČNI ZAOKRET PREMA KOSOVU ZBOG TAJNOG PROJEKTA ISLAMISTA U SRBIJI

TRAMPOV DRASTIČNI ZAOKRET PREMA KOSOVU ZBOG TAJNOG PROJEKTA ISLAMISTA U SRBIJI

Ovim rečima srpski šef diplomatije Ivica Dačić otkrio je pravi razlog drastičnog zaokreta američke spoljne politike i sve otvorenije podrške administracije Donalda Trampa podeli Kosova.

Naime, više je nego jasno da su u Vašingtonu shvatili da bi nezavisno Kosovo, u granicama u kojima ga Albanci zamišljaju, predstavljalo prečicu do ostvarenja tajnog projekta islamista o teritorijalnom povezivanju muslimana na celom Balkanu.

Za “Zelenu transverzalu” šira javnost na području bivše Jugoslavije prvi put je čula u vreme Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine. Tada se pronela informacija da je ime velike i tada supermoderne dvorane za zimske sportove u Sarajevu Zetra u stvari nastalo kao skraćenica od “Zelena transverzala”. O tome je svojevremeno govorio i Rajko Vasić, bivši ministar u Vladi Republike Srpske.

– Na realizaciji projekta “Zelene transverzale” radi se decenijama. Kreatori ovog tajnog plana kao celinu vide BiH, Sandžak, Albaniju, Kosovo, veći deo Makedonije i pojedine delove Bugarske i Grčke, a krajnji cilj je da se ta linija protegne do Turske – objašnjava jedan od sagovornika, konstatujući da je Dačić samo javno izgovorio ono o čemu se već duže priča među diplomatama.

Kako kaže ovaj diplomata, prethodne američke administracije, ponajviše ona u vreme Bila Klintona, bile su opsednute pridobijanjem islamskih zemalja, čak i radikalnih, na svoju stranu, pa im nisu pravile smetnje u sprovođenju ideje o “Zelenoj transverzali” od Turske ka srcu Evrope. Zauzvrat, Vašington je tražio podršku za dejstva na Bliskom istoku.

Politički analitičar Branko Radun slaže se s ocenom da aktuelni američki predsednik nimalo nije naklonjen muslimanima, te da je moguće da zbog toga traži način da preseče “Zelenu transverzalu”:

– Dolazak Trampa je neka šansa za Srbiju i realno bi to moglo da se iskoristi. Verujem da se ministar Dačić odlučio da ovo iznese da bismo dobili podršku onih snaga u Evropi koje ne žele jačanje muslimanskog faktora.

Dok se Hašim Tači manje-više otvoreno zalaže za razgraničenje Albanaca i Srba, Ramuš Haradinaj poručuje da “niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova jer bi se takav pokušaj smatrao nacionalnom izdajom”.

– Predsednik Tači ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik skupštine Veselji ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat – rekao je Haradinaj, uz ničim izazvanu poruku da će se “Albanci braniti ako srpski tenkovi uđu na Kosovo”.

Luka Karadžić, brat nekadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, slaže se s ovom tezom:

– Istorijska ideja za muslimanskim povezivanjem definitivno će biti teško ostvariva ukoliko se ostvari zamisao o podeli Kosova. Uvek postoji opasnost od islamskog ekstremizma jer je to zacrtano u politici islamskih zemalja, koje će da guraju tu ideju bez obzira na sve.

Putanja “Zelene transverzale”

* BiH (od Sarajeva preko RS, u blizini Drine i Foče)
* Sandžak (uključujući delove Crne Gore i Srbije)
* Kosmet (zajedno sa opštinama na jugu Srbije)
* Albanija
* Makedonija (deo naseljen Albancima)
* Bugarska (oblasti u kojima žive muslimani)
* Grčka (deo koji gravitira ka Turskoj)
* Turska

(Srpski Telegraf)

Check Also

SATELITSKI SNIMAK OGROMNOG RUSKOG NUKLEARNOG TORPEDA NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU NA ZAPADU

Britanski korisnici interneta zabrinuti su zbog nove satelitske slike koju su objavili strani mediji. Čitaoci …