Home / TEMA DANA / TRAŽE STATUS JUGA SRBIJE KAO JUŽNOG TIROLA U ITALIJI: Albanci iz Preševa se otcepljuju i pripajaju Kosovu!

TRAŽE STATUS JUGA SRBIJE KAO JUŽNOG TIROLA U ITALIJI: Albanci iz Preševa se otcepljuju i pripajaju Kosovu!

Albanci u preševskoj dolini sve glasnije zagovaraju otcepljenje od Srbije ili bar dobijanje statusa Južnog Tirola u Italiji. Da stvar bude još gora po Beograd, ovakvi zahtevi došli su baš na godišnjicu referenduma iz 1992. godine kada su Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu jasno iskazali želju da se pripoje Kosovu!

albanci

Lider PDD Riza Haljimi izjavio je da će budući status Albanaca u preševskoj dolini zavisiti od brzine evropskih integracija Srbije. On je naveo da će biti važan i intenzitet podrške vlada Albanije i Kosova Albancima u regionu za realizaciju zahteva izraženih na referendumu iz 1992. godine.

– Referendum 1. i 2. marta 1992. istorijski datum za Albance u preševskoj dolini i da je njegov veliki značaj u tome što su Albanci iz ovih opština javno iskazali svoju političku volju i ponudili političko rešenje svog statusa u okolnostima propadanja jednog državnog sistema i krvavih ratova – rekao je Haljimi.

Referendum, koji je za državne organe bio nelegalan, organizovale su i sprovele PDD Rize Haljimija, koji je i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, i Demokratska partija Albanaca (DPA) čiji je lider Ragmi Mustafa u drugom mandatu predsednik opštine Preševo.

Na referendumu 1992. godine koji je organizovan u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali i u više evropskih zemalja, 98 odsto izašlih od oko 45.000 glasača se na improvizovanih glasačkim mestima u privatnim kućama i lokalima izjasnilo “za teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja Kosovu”.

srbija- kosovo- albanija

Održavnju referenduma prethodila je zajednička sednica 96 albanskih delegata predstavnika političkih partija i asocijacija iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, na kojoj je odlučeno da će pitanje na referendumu biti da li ste “za teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja Kosovu”.

– Vrednosti referenduma su i sada aktuelne, naročito u predstojećem procesu evropskih integracija tokom kojih Srbija treba da promeni svoj odnos prema statusu nacionalnih manjina, naročito u slučajevima kada nacionalne manjine predstavljaju većinu u određenom regionu, kao što je slučaj u preševskoj dolini – kazao je Haljimi.

Haljimi je naveo da u Evropi postoje primeri unapređenog statusa nacionalnih manjina kao što je slučaj nemačke manjine u Južnom Tirolu u Italiji, ili slučaj švedske manjine na ostrvima Oland u Finskoj, kao i najnoviji primer koji po njemu predstavlja status srpske manjine na Kosovu koja je dobila značajno viši nivo prava zahvaljujući i internacionalnim kovnencijama.

(Tanjug)

Check Also

„UVODI SE GLOBALNA DIKTATURA POD IZGOVOROM BORBE PROTIV KORONE- VUČIĆ JE UCENJEN“ (VIDEO)

Gost medijske kuće „Centar”, u emisiji „Intervju”, koju uređuje i vodi Dejan Petar Zlatanović, bila …