Home / TEMA DANA / TREĆI BALKANSKI RAT U PRIPREMI?! Turci ne prestaju da divljaju, a sprema se odgovor iz Srbije i Grčke, a ne miruju ni Hrvati!

TREĆI BALKANSKI RAT U PRIPREMI?! Turci ne prestaju da divljaju, a sprema se odgovor iz Srbije i Grčke, a ne miruju ni Hrvati!

Posle svirepog ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića (25) u Istanbulu, koje danima izaziva reakcije na sportskim terenima, ali i van njih, nove, jezive provokacije takozvanih navijača “Galatasaraja” i mržnja prema Srbima viđene su i u evropskoj prestonici – Briselu, gde je preksinoć igran meč Lige šampiona mladih timova turskog predstavnika i “Anderlehta”!

navijaci

U trenucima kada je iz Istanbula stigla ohrabrujuća poruka od pristalica “Bešiktaša”, sa drugog kraja Evrope upućena je nova, užasavajuća. Doduše, pitanje je da li umobolnici (očigledno nemali broj) obojeni u boje “Galatasaraja”, posle ubistva navijača “Zvezde” i svega što se dešavalo nakon toga, mogu više ikoga da zaprepaste. Međutim, čini se da su preksinoć prevazišli sami sebe jer su tokom pomenute utakmice nastavili s užasnim provokacijama i širenjem mržnje.

“Svi ćete proći kao Marko”, “Ubij Srbina”, “Istanbul je oduvek vaš grob”, samo je deo pesama i parola koje je tokom utakmice uzvikivala i pokazivala grupa “navijača” turskog kluba.

Pored njihove, na ogradi gde su bili smešteni, okačene su još zastave Albanije i takozvane Republike Kosovo. Turski huligani donekle su se smirili tek kada je glavni sudija prekinuo utakmicu zahtevajući da istog trenutka prestanu monstruozne uvrede.

Kritične tačke

Podsetimo, posle svirepog ubistva Marka Ivkovića, takozvani navijači “Galatasaraja” uputili su pretnje “grobarima”, te pristalicama grčkih i ruskih klubova.

Društvene mreže danima su preplavljene morbidnim fotografijama koje postavljaju turski huligani, a na kojima se veličaju ubistva navijača “Lidsa” Kristofera Loftusa i Kevina Spejta 5. aprila 2000. godine, te nesrećnog Marka Ivkovića, koji je u petak izboden u Istanbulu.

Uz precrtana imena “Lidsa” i “Zvezde”, na jednoj paroli napisana su imena “Olimpijakosa”, “Partizana” i moskovsih klubova “Spartak” i “CSKA”, čije pristalice, prema mišljenju turskih huligana, tek čeka likvidacija.

Zastrašujuće je što se grčki “Olimpijakos”, sa čijim navijačima su pristalice “Crvene zvezde” u bratskim odnosima, nalazi u istoj evroligaškoj grupi sa beogradskim klubom i “Galatasarajem”. Grci i Turci sastaju se 18. decembra i ova utakmica mogla bi da izazove nezapamćen navijački rat.

Beogradske “delije” poslednjih dana podršku su dobile od mogih navijačkih grupa, pa čak i od najvećih rivala “grobara”, čiji fudbalski klub narednog vikenda ide na gostovanje u Novi Pazar, a novopazarski navijači su često mahali upravo turskim zastavama.

Situacija izmiče kontroli

Policijski ekspert i nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović takođe tvrdi da situacija polako izmiče kontroli i da iza svega stoje mnogo veći interesi od sportskih.

– Svedoci smo opšte histerije i stvaranja navijačkih blokova, odnosno onih koji podržavaju srpske navijače i drugih koji se ponose zločinom, iza kojeg stoje huligani iz Turske. Na neki način, to je sukob pravoslavlja i islama, a ne smemo zaboraviti da su ratovi na Balkanu započinjali upravo na sportskim terenima – kaže Nicović za Press.

On tvrdi da politika mora da utiče na rešavanje ovog sada već očiglednog problema i da treba sprečiti direktne kontakte agresivnih navijačkih grupa.

– Policijske agencije i druge institucije su očigledno neka vrsta robova jer nemaju snage da se suoče sa nasiljem i pronađu odgovorne za ovakvo stanje. Ukoliko se divljanje nastavi, možemo očekivati mnogo šire razmere nereda, a samim tim, i neku vrstu anarhije – kaže Nicović.

Dražen Lalić: Plašim se da nasilju još nije kraj!

Sociolog iz Hrvatske Dražen Lalić, koji je većinu svog dosadašnjeg naučno-istraživačkog rada posvetio izučavanju delovanja navijačkih grupa, za Press tvrdi da je problem očigledan i da se ne sme zanemariti.

– Strašno je što je izgubljen mladi život, ali se bojim da tu nasilju nije kraj. Navijačko nasilje treba da bude simbolično, a pravi navijači jako dobro znaju gde je granica do koje se ide. Međutim, očigledno je da se na, slikovito rečeno, ivicama današnje Evrope ta nepisana pravila ne poštuju – objašnjava Lalić.

On kaže da je u zemljama Balkana i dela istočne Evrope evidentno da je politika odavno na tribinama, odakle se ne povlači, što predstavlja ogroman problem.

– Takvo stanje traje decenijama, a rezultat su etničko nasilje i tenzije, što nikako nije svojstveno navijačkim standardima. Netrpeljivost između navijača trebalo bi vezati isključivo za klub i ona je dozvoljena, recimo, na verbalnom nivou – kategoričan je hrvatski sociolog.

Lalić kaže da u zemljama bivše Jugoslavije postoje izuzetno agresivne navijačke grupe, čiji su mladi i tek regrutovani članovi spremni na sve da bi se dokazali na tribini.

– Kada se tome dodaju međuetnički sukob i netrpeljivost, takođe možemo očekivati tragedije. Konkretno, imali smo slučaj iz Širokog Brijega, gde je navijač Sarajeva ubijen jer su domaći simpatizeri bili ubeđeni da napadaju Bošnjake koji su došli iz Sarajeva u zapadnu Hercegovinu, odnosno na teritoriju Hrvata. Tragično je što je izgubljen jedan mladi život i što je stradao upravo Hrvat koji je navijao za Sarajevo – objašnjava Lalić.

Takođe tvrdi da politika može imati ključnu ulogu u smirivanju strasti.

– Treba biti oprezan. Zapaljive izjave takođe se reflektuju na navijačke tribine i izazivaju nasilje. Ako jedan predsednik ili premijer nekoga nazove teroristom ili ološem, ne možemo očekivati da će ga suparnički navijači dočekati aplauzima. Zato, politika može uticati na rešavanje problema jer, u suprotnom, uslediće pravi haos na stadionima širom Balkana – kaže Lalić.

Privedeni “ništa ne znaju”

Turska policija privela je pojedine navijače “Galatasaraja” u okviru istrage ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, ali su oni tvrdili da o uzrocima i detaljima tragedije ništa ne znaju. Prema pisanju turskih medija, petorica privedenih navijača turskog kluba su zadržani jer su učestvovali u tuči između njihove i grupe pristalica “Crvene zvezde”, ali su odbacili tvrdnje da su bili akteri tragičnog sukoba.

(Pressrs.ba)

Check Also

POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE: VAŠINGTON SE UPUSTIO U “FRONTALNI NAPAD”, KOJI PRETI DA SE PRETVORI U EKONOMSKU KATASTROFU ZA CEO SVET

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi opisao je suštinu američke strategije protiv Kine, koja bi na …