Home / TEMA DANA / TREĆI SVETSKI RAT JE U TOKU SAMO VAM NISU REKLI: POJAČANI SAJBER NAPADI NA RUSIJU I ENERGETSKE MREŽE

TREĆI SVETSKI RAT JE U TOKU SAMO VAM NISU REKLI: POJAČANI SAJBER NAPADI NA RUSIJU I ENERGETSKE MREŽE

Američke obaveštajne službe intenziviraju hakerske napade na ruske energetske mreže, navodi list New York Times, citirajući vladin izvor.

Vašington pokušava da se infiltrira u programe koji mogu prikupiti informacije o ruskim, elektro-energetskim mrežama i pokušava da umetne agresivne špijunske sisteme.

Pretpostavka izvora je da to ukazuje na to da su akcije neka vrsta uzbune i da su deo plana sajber-napada, ukoliko odnosi između Moskve i Vašingtona postanu potpuno neprijateljski pred oružani obračun što se upravo događa a što kriju prozapadni mediji.

I sami pretpostavite šta će se dogoditi ako Amerika onesposobi ruske elektrane i ostavi Rusiju u mraku. Sledeće što će se dogoditi biće nuklearni rat. To što o tome ćute mejnstrim proamerički mediji ne znači da se neće dogoditi. Bolje da se spremite na vreme.

Ipak, nemoguće je proceniti u kojoj meri su SAD uspele da se infiltriraju u ruske, energetske sisteme i do koje mere su u stanju da “zamrače” čitavu zemlju ili paralizuju njene oružane snage.

U međuvremenu, vojni položaj Pentagona, zasnovan na dominaciji nakon Hladnog rata, neće funkcionisati protiv novih strategija Rusije i Kine i mora se što hitnije ažurirati. U suprotnom, SAD rizikuju da izgube rat od neke druge sile, upozorava nedavni izveštaj.

Po prvi put, u poslednjih nekoliko decenija, moguće je zamisliti da se Sjedinjene Države bore – i eventualno gube – rat velikih razmera od velike sile.

Za generacije Amerikanaca koji su navikli na američku vojnu superiornost i njenu sposobnost da odvrati velike ratove, ideja o oružanom sukobu između velikih sila može se činiti neverovatnom.

Ideja, da bi Sjedinjene Države – sa najskupljim oružanim snagama širom sveta – mogle da izgube takav rat, izgleda apsolutno besmislena. Ipak, mogućnosti rata i poraza SAD-a su stvarni i rastu, kaže izveštaj Centra za novu američku bezbednost.

Kina i Rusija provele su skoro dve decenije u proučavanju trenutnog američkog načina borbe, i dok su SAD ostale zaglavljene u mentalnom okviru vojne strategije i operacija posle Zalivskog rata 1991. godine, Moskva i Peking su razvijali nove strategije i oružja za odbranu od SAD u ratu, u slučaju da budu potrebnu, ističe autor.

Kris Dugerti tvrdi da su Peking i Moskva nadoknadili svoje slabosti tako što s iskoristili vreme i reljef kao prednost i razvili oružje i strategije za ciljanje ranjivosti SAD-a i njihovih saveznika u američkim vojnim operacijama.

Autor tvrdi da Sjedinjene Države u periodu velikih promena održavaju status kvo kada je u pitanju moć i da način ratovanja, koji se pojavio u periodu nakon Hladnog rata, danas neće funkcionisati.

Istraživač ističe da nije moguće vratiti se u doba Hladnog rata američke dominacije.

© Webtribune.rs

Sa dozvolom Webtribune.rs

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …