Home / TEMA DANA / TRUJU IH A DA TO I NE ZNATE: Evo šta masovno prepisivanje antibiotika vašoj deci, izaziva u njihovom organizmu!

TRUJU IH A DA TO I NE ZNATE: Evo šta masovno prepisivanje antibiotika vašoj deci, izaziva u njihovom organizmu!

U Srbiji se na 1.000 dece godišnje prepiše čak 1.500 recepata za antibiotike, što našu zemlju stavlja na prvo mesto u Evropi po neracionalnoj potrošnji ovih lekova, tvrdi se u studiji o upotrebi antibiotika na reept kod dece!

Lekovi-antibiotici-devojcica-dete

Odavno je poznato da antibiotici pored terapeutskog, mogu imati i štetno dejstvo, pa tako mogu da oštete crevnu floru, jetru i bubrege ali i da izazovu alergije.

– Srpski pedijatri su u poslednje tri godine deci prepisivali antibiotike onda i kada to nije bilo neophodno, a tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek! Reč je o alarmantnoj visokoj i neracionalnoj potrošnji antibiotika – kaže doktorka Milica Bajčetić, predsednica Evropskog udruženja dečijih farmakologa.

Jedno od najčešćih opravdanja roditelja je da to rade pod pritiskom roditelja koji žele da im dete što pre ozdravi.

Preterana upotreba antibiotika može dovesti do pojave bakterija koje su rezistentne na lekove, toksičkih reakcija, alergija, a štetno deluju na jetru i organe za varenje, kao i do oštećenja sluha i bubrega.

(Telegraf.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …