Home / TEMA DANA / TURSKA SPREMA RAT ASADOVOJ VOJSCI- ŠTA ĆE RUSIJA URADITI?

TURSKA SPREMA RAT ASADOVOJ VOJSCI- ŠTA ĆE RUSIJA URADITI?

Turska strana optužila je Rusiju za nepoštovanje sporazuma o Idlibu iz Sočija i izjavila da će se, ukoliko Rusija odbije nove pregovore, suočiti s velikim oružanim sukobima između Sirije i Turske, čiji se broj trupa samo poslednjih dana na teritoriji arapske republike povećao na 10 hiljada ljudi.

„Pitanje je šta će Rusija uraditi? Kremlj je pokušao da izbaci Ankaru, ali nije mogao da postigne željene rezultate. Režim Sirije i Iran takođe vrše pritisak na Rusiju, jer tvrde da Turska nije bila u stanju da ispuni uslove sporazuma iz Sočija.

Pored toga, sirijska vojska ne može da napreduje bez podrške Rusije zbog promenljive strategije Turske i otpora frakcija koje podržava Ankara. Bez podrške Rusije, režim nije postigao željene rezultate u svojoj kampanji u Hami i Idlibu prošle godine, a njeni gubici su bili ogromni.

Pretnja Turske povezana s napadom na Idlib stvoriće maksimalan pritisak na Ankaru i stvoriti ogroman rizik za turske osmatračnice, jer sirijski režim hitno mora da preuzme kontrolu nad autoputevima M4 i M5.

Ovo bi učinilo Rusiju stranom koja krši sporazum u Sočiju i sporazum u Astani. Iskreno, čini se da Moskva nema drugog izbora osim da sedi za pregovaračkim stolom s Turskom i da prilagodi dogovor iz Sočija.

U suprotnom, Ankara i Damask će se na kraju sudariti jedna sa drugim “, prenosi turski dnevni list Sabah.

Iz nepoznatih razloga, Turska ne komentariše svoju vojnu invaziju na Siriju niti komentariše činjenicu da mesecima nije preduzimala nikakve akcije za normalizaciju situacije u Idlibu, pošto su teroristi više puta napadali i položaje Sirije i položaje ruske vojske.

Nekoliko krstarećih raketa lansiranih sa zapada, odnosno iz Sredozemnog mora, na putu su ka severu i severoistoku Sirije.

U pitanju su balističke rakete koje je lansirala sirijska vojska koju podržavaju ruske snage. Meta napada je jedno od turskih osmatračkih mesta u severoistočnoj provinciji Idlib.

U isto vreme, sirijski vojni helikopter Mi-24 oborile su turske ili terorističke snage, 57 mm projektilima u blizini Alepa.

Snage odane sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu juče su ubile pet turskih vojnika u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Artiljerijskom vatrom sirijskih snaga ranjeno je još pet vojnika dok je turska vojska uvećala snage na tom području, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Incident od ponedeljka povećao je broj turskih vojnika ubijenih u Idlibu na najmanje 12 ovog meseca.

Direktor komunikacije predsednika Erdogana Fahretin Altun rekao je da su turske snage nakon napada uništile “neprijateljske ciljeve”, bez davanja detalja.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …