Home / TEMA DANA / TURSKU ČEKA EKSPLOZIJA GRAĐANSKOG RATA: Erdogan će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom, ali taj sistem će kolabirati BRZO! (VIDEO)

TURSKU ČEKA EKSPLOZIJA GRAĐANSKOG RATA: Erdogan će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom, ali taj sistem će kolabirati BRZO! (VIDEO)

turska-vojska-rat-kurdi-nesrecaNavodni ‘puč’ u Turskoj je glavna tema komentara u štampi na njemačkom. Donismo izvode iz karakterističnih tekstova objavljenih u dnevnim listovima.

Folksštime (Magdeburg)

„Erdogan je zapravo reagovao kontrapučem i želi da pretvori svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv ustava. Ni to što on kao predsednik praktično vlada državom, nije u skladu sa zakonom.

To može da se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali, među zapadno orijentisanom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, poslije pučističkog šoka će doći do pobune.

Konzervativna partija AKP će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za četiri ili pet godina, sistem će kolabirati. Individualizam će, oslanjajući se na društvene mreže, oduvati srednjovekovni duh AKP i Erdogana.“

Lajpciger folkscajtung (Lajpcig)

„Izgleda da su ‘puč’ pokušale da izvedu neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informisale o izgledima na uspeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju. Vlada je očigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom.

Svrha svega: trajno učvršćivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski prezidijalni režim.

Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2700 sudija je otpušteno jednim potezom pera – a oni nemaju ništa sa insceniranjem puča. I to je izgleda duže planirano.“

Nordvest cajtung (Oldenburg)

„Erdogan je u nedelju imao trenutak iskrenosti: zahvalio je Bogu za diletantsku akciju oficira. Sada ima izgovor da s jedne strane razbije poslednje bastione sekularnog kemalizma u pravosuđu i armiji, i, s druge strane, da uništi mistično-intelektualni pokret Gulena.

Predsednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti političke protivnike. Već se govori o uvođenju smrtne kazne. Ukoliko se to desi, neće pomoći ublažavanje situacije: vize bi morale biti ukinute, a pregovori o pristupu EU – prekinuti.“

Švebiše cajtung (Ravensburg)

„Šta misliti o šefu države koji o ‘puču’ protiv sebe govori kao o Božjem poklonu, a loše orkestriran pokušaj prevrata koristi da bi izvršio brutalne čistke u svojoj zemlji?

Redžep Tajip Erdogan je posle krvave noći u petak najavio osvetu. A ona bi trebalo da pogodi sve koji ne misle kao on. Ne samo pučiste.

Ovaj predsednik gura svoju zemlju na rub građanskog rata. Zemlja krvari kada se profesori otpuštaju, a kritičke novinske redakcije zatvaraju, kada se državni tužioci i sudije koji ne slede AKP – šalju u pustinju.“

Tagesšpigel (Berlin)

„Na kraju će predsednik biti svemoćan. I to se sve dešava u zemlji koja je NATO-partner, član Savjeta Evrope i pretendent na članstvo u Evropskoj uniji.

erdogan i angela merkel

Zbog toga nije prihvatljivo sve što se u Turskoj dešava. Ako se zaista još i uvede smrtna kazna, biće to krajnje vreme za razgovor koji bi razjasnio stvar.

Smirivanje situacije ne impresionira Erdogana. Zato mu se treba obratiti jezikom koji razumije: jasno mu reći kakve ga posledice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće. Erdoganu su potrebni NATO zbog bezbednosti i Evropa zbog privrede“.

Štutgarter nahrihten (Štutgart)

„Retko kada se olakšanje u svetu toliko mešalo sa rečima opomene jednoj demokratski legitimisanoj vladi kao što je to sada slučaj sa turskom vladom.

Njoj se šalju poruke da na svom legitimnom putu borbe protiv pučista ne zaboravi na sredstva pravne države i da ne izvrši neumerenu odmazdu.“

Pogledajte video:


(Global CIR/DW)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …