Home / TEMA DANA / U 24 sata dešavaju se dve gigantske stvari u odnosu SAD i Rusije – otkaz i važan sastanak: Da li Tramp šalje Putinu neku poruku? (VIDEO)

U 24 sata dešavaju se dve gigantske stvari u odnosu SAD i Rusije – otkaz i važan sastanak: Da li Tramp šalje Putinu neku poruku? (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp otpustio je juče Džejmsa Komija, direktora FBI. Ovaj potez baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom, pošto je Komi vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od njegove inauguracije u januaru.

putin-tramp

Američki predsednik u toku današnjeg dana trebalo bi da se sastane sa ruskim ministrom inostranih poslova, Sergejom Lavrovom.

Usred nove tenzije između Rusije i SAD, uzrokovane hemijskim napadom u Siriji, u poslednja 24 sata desile su se dve važne stvari: otpuštanje direktora FBI i najava susreta šefa ruske diplomatije i Trampa.

Novi direktor koga Tramp izabere mogao bi da utiče i na to da FBI potpuno odustane od istrage ili da je ne vodi tako agresivno kao Komi. On ili ona mogu i da odluče da ne sarađuju u potpunosti sa istragama Kongresa koje se baziraju pak na informacijama dobijenim od FBI.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

– Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro – navodi se u pismu Trampa.

– Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona – naveo je Tramp.

Džejms Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni. Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu. Zatim avionom vratio u Vašington.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

Ova iznenađujuća odluka o smeni, jer je navodno loše rukovodio istragom o spornim mejlovima Hilari Klinton, praktično je bez presedana, jer je u istoriji tog biroa samo jedan direktor smenjen.

Komi je prošle nedelje izjavio da mu je “malo muka” od pomisli da je FBI pomogao Trampu da pobedi, tako što je otvorio istragu o mejlovima Hilari Klinton nekoliko dana pred izbore.

Tramp je, u tvitu objavljenom u utorak kasno uveče, možda i najavio svoju jučerašnju odluku. Tada je ocenio da je Komi “najbolje što se ikad dogodilo Hilari Klinton jer joj je dao slobodan prolaz za mnoga loša dela”.

On je, takođe, napisao da je “lažna priča o dosluhu Trampa i Rusije bila opravdanje koje su demokrate koristile kao opravdanje za poraz na izborima”.

U senci iznenadne odluke Trampa, on će se danas sastati sa Sergejem Lavrovom, koji dolazi iz zemlje za koju se istražuje da li je neposredno učestvovala u mešanju u američke predsedničke izbore prošle godine. Time se i nameće pitanje: da li je ovo Trampova poruka za ruskog predsednika Vladimira Putina?

Lavrov je najviši ruski zvaničnik sa kojim će se Tramp sastati od kako je stupio na funkciju predsednika SAD, 20. januara.

Pogledajte video:


(L.C.)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …