Home / TEMA DANA / U AMERICI SE SPREMA GRAĐANSKI RAT

U AMERICI SE SPREMA GRAĐANSKI RAT

Festival političkog i istorijskog ludila koje je zahvatilo Sjedinjene Države nastavlja se rušenjem spomenika – uz punu podršku dela američke političke elite i glavnih medija.

Kao što se i moglo očekivati, pod naletom „mirnih demonstranata“ ne padaju samo spomenici istaknutim ličnostima američke Konfederacije iz doba građanskog rata, već i severnjački heroji koji su se uspešno borili protiv južnjačkih secesionista.

Na udaru su i spomenici 18. predsedniku SAD Ulisisu Grantu.

Britanski list The Guardian je objavio:

„U minuli petak uvečer, u San Francisku, demonstranti su poobarali i uništili spomenike belcima koji su porobljavali crnce i američke domoroce. Među srušenima je i spoemnik U. S. Grantu, 18. predsedniku SAD koji je u građanskom ratu predvodio trupe Unije i naneo poraz robovlasničkoj Konfederaciji“.

Samo posao. I stvar tehnike

Oboreni su i spomenici katoličkom svecu i misionaru Juniperu Seru i autoru reči američke himne „The Star-Spangled Banner“ Frensisu Skotu Kiju.

Grantovom spomeniku nije pomoglo ni to što je on bio ne samo ljuti protivnik južnjačke Konfederacije i što je dao presudni doprinos pobedi Severa u građanskom ratu, već je i organizovao surovi progon pripadnika Kju Kluks Klana, pa čak i vojsku koristio za njihovo fizičko istrebljivanje na američkom jugu.

Grantov spomenik je srušen zato što je imao jednog poklonjenog roba i držao ga (pre građanskog rata) kraće od godinu dana.

A to je za današnju Ameriku – neoprostivo.

Međutim, glavno uporište i istraživački centar američke liberalne elite, Univerzitet Jejl, nije osnovao „slučajni vlasnik jednog roba“, već pravi trgovac robovima – Elijah Jejl. Ali, demonstranti protiv Trampa i rasizma ne jurišaju na njegov kampus i ne spaljuju zgrade ovog simbola američke robovske prošlosti.

Optužbe za rasizam i „istorijska krivica za trgovinu robovima, rasizam i kolonijalizam“ – rezervisani su samo za one političare, istorijske ličnosti, kompanije i organizacije koje su sada barem donekle povezane sa konzervativnim snagama.

I u Sjedinjenim Državama i u Evropi.

Zaključak se sam nameće: protesti „protiv rasizma“ i „protiv policijske brutalnosti“ – čak i traženje „socijalne pravde“ – u Sjedinjenim Državama nisu ništa drugo do oblik unutarelitne političke borbe. Sa korišćenjem tehnologija obojenih revolucija.

Ekspert koji je još pre osam godina predvideo početak masovnih rasnih i političkih nemira u Sjedinjenim Državama 2020. godine – sada u intervjuima američkim medijima objašnjava da je ovo upravo unutarelitni sukob i da će ne samo trajati veoma dugo, nego i da će se stvari dalje pogoršavati.

Magazin Vice podsetio je Amerikance da je to prorekao Petar Valentinovič Turčin, profesor Univerziteta u Konektikatu, specijalista za matematičko modelovanje sociokulturne dinamike, a da je rođen u Čeljabinsku.

Magazin naglašava da je upravo on američkim novinarima 2012. godine objasnio da je „arapsko proleće“ (koje mediji doživljavaju sa oduševljenjem) laki dečiji doručak u poređenju sa onim što će se početi dešavati u SAD-u 2020-te godine.

Evo, sada Amerika bukti, a novinari su shvatili da profesor nije ludak, već prorok.

Profesor Turčin u intervjuima koje daje upozorava da unutarelitni sukobi obično traju prilično dugo – od pet do 15 godina.

Naglašava da uopšte nije srećan i zadovoljan što se njegovo predviđanje obistinilo:

„Kao naučnik, osećam se rehabilitovano, ali sam Amerikanac koji će morati da živi u ovim teškim vremenima“.

Istraživanje uticajne američke sociološke službe Rasmusen pokazalo je da „34 odsto verovatnih glasača u Sjedinjenim Državama (to jest politički aktivnih građana) veruje da će SAD preživeti drugi građanski rat“.

To je prilično visok procenat.

S obzirom na činjenicu da se naoružani Amerikanci iskreno mrze i da se ti ljudi već povremeno susreću licem u lice na američkim ulicama, a da su njihove elite angažovane na masovnoj dehumanizaciji svojih političkih protivnika i njihovih običnih pristalica – moglo bi se ispostaviti da se Turčinova prognoza i strahovi trećine anketiranih Amerikanaca zaista ostvariti narednih godina.

(Fakti)

Check Also

SITUACIJA POSTAJE KRITIČNA: PUTIN ZAHTEVA HITAN SASTANAK SA OVIM ZEMLjAMA!

Diskusije o iranskom pitanju u Savetu bezbednosti UN postaju sve napetije, situacija se zaoštrava, iznose …