Home / TEMA DANA / U BRITANIJI 60% VAKCINISANIH I SKOK BROJA ZARAŽENIH- A STIŽE NOVI TALAS KORONE- NOVI SOJ KOJI SE BRZO ŠIRI!

U BRITANIJI 60% VAKCINISANIH I SKOK BROJA ZARAŽENIH- A STIŽE NOVI TALAS KORONE- NOVI SOJ KOJI SE BRZO ŠIRI!

U Britaniji je tokom poslednih nedelju dana ponovo zabeležen skok broja zaraženih koronavirusom iako je prvu dozu vakcine primilo skoro 60 odsto stanovništva.

Broj novozaraženih dnevno iznosi oko 4.000 slučajeva, što jeste veće od prošlonedeljne cifre, koja je u proseku bila 1.600 slučajeva, ali je, isto tako, neuporedivo manje od brojki iz februara, kada je beleženo više od 60.000 novozaraženih dnevno. Ipak, iako se radi o blagom porastu, stručnjaci upozoravaju da bi ovo mogla da bude naznaka trećeg talasa, prenosi Gardijan.

Indijski soj i treći talas

Prema istraživanju Engleskog instinuta za javno zdravlje, soj koronavirusa koji se pojavio u Indiji, a prisutan je u Britaniji, brže se širi od prvobitne varijante virusa i u nekoj meri otporan na vakcinu. S obzirom na sve veći broj zaraženih, vladin plan za dalje ublažavanje mera, koji je trebalo da na snagu stupi 21. juna, verovatno će uskoro postati neizvodljiv.

Nadim Zahavi, zadužen za distribuciju i primenu vakcina u Britaniji je tokom gostovanja u BBC-u rekao kako za sada ne može da isljuči mogućnost zadržavanja nekih mera, dodajući da će zvanični stav vlade biti objavljen 14. juna

Lekar Martin MekKi, sa medicinskog fakulteta u Londonu, rekao je da smatra da je u Britaniji počeo treći talas pandemije.

„Već sada vidimo da u nekim delovima zemlje trenutne mere nisu dovoljne za zaustavljanje porasta slučajeva. Osim u slučaju da se dogodi neko čudo, potpuno ukidanje mera predviđeno za kraj juna predstavlja ogroman rizik. Zbog novih brojki trebalo bi da napravimo ponovnu procenu daljeg popuštanja mera“, rekao je.

S njim je saglasan i lekar Paul Hunter, sa Univerziteta Ist Engila koji smatra da širenje indijskog soja u Britaniji ukazuje na rane znakove dolaska trećeg talasa i lekar Ravi Gupta sa Univerziteta Kembridž koji takođe upozorava na mogućnost novog talasa

„Ako se stvari počnu da se razvijaju onako kako mislim da bi mogle, verovatno nas čeka treći talas. Biće to veliki talas zaraza, tokom kojeg će biti smrtnih slučajeva i teških oboljenja“, rekao je Gupta i dodao kako

smatra da bi dalje ukidanje mera u Engleskoj trebalo da se odloži do letnjih praznika, kada se i smanjuje šansa za širenje virusa unutar školskih ustanova.

Vakcinisano skoro 60% stanovništva

Prema podacima publikacije „Svet u podacima“, u Britaniji je do 28. maja prvu dozu vakcine primilo najmanje 57.5% stanovništva, dok je obe doze dobilo najmanje 36.7%.

Uprkos velikog broja vakcinisanih broj infekcija je opet počeo da raste. Stručnjaci smatraju da je razlog tome kombinacija popuštanja mera zbog naglog pada broja zaraženih i velikog broja vakcinisanih i istovremene pojave zaraznijeg soja koronavirusa koji je u nekoj meri otporan na vakcinu.

(nova.rs)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …