Home / TEMA DANA / U NAREDNE 4 NEDELJE DESIĆE SE STVARI KOJE ĆE NACRTATI NOVU MAPU EVROPE!

U NAREDNE 4 NEDELJE DESIĆE SE STVARI KOJE ĆE NACRTATI NOVU MAPU EVROPE!

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije kažu da veruju da će naredne četiri nedelje oblikovati konačni ishod ruskog rata u Ukrajini, sa dugotrajnim posledicama koje će uticati na crtanje nove mape Evrope u decenijama koje dolaze.

Iako zvaničnici i dalje očekuju da će rat biti dug i težak, oni kažu da je imperativ da se podrži Ukraijna sa što je moguće više novog naoružanja, posebno artiljerije dugog dometa i protiv-artiljerijskog radara – kako bi se potisnulo novonapredovanje Rusije u istočnom Donbasu.

Predsednik Bajden je u četvrtak najavio da će SAD poslati Ukrajini dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći, što je drugi takav paket za nešto više od nedelju dana. Bajden je rekao da je najnoviji paket pomoći poslao „nepogrešivu poruku“, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu: „On nikada neće uspeti da dominira i okupira celu Ukrajinu“, prenosi Njujork tajms.

Govoreći u Beloj kući, Bajden je rekao da iako će SAD objaviti mnoge detalje o oružju koje će isporučiti Ukrajini, da će deo oružja biti čuvan u strogoj tajnosti.

Predsednik je pozajmio i izmenio čuvenu rečenicu Teodora Ruzvelta, rekavši da će SAD “govoriti tiho i nositi veliko koplje”, što se odnosi na protivtenkovsko oružje koje su Ukrajinci efikasno koristili protiv Rusije.

Odlučni da brzo deluju, ministar odbrane Lojd Dž. Ostin III i general Mark A. Mili, razgovarali su sa saveznicima širom sveta ove nedelje i okarakterisali su da je neredni mesec ključan.

Ako Rusija uspe da se probije na istoku, Putin će biti bolje pozicioniran kod kuće da svoju takovaznu “specijalnu vojnu operaciju” proda kao neograničen uspeh i tvrdi da je obezbedio zaštitu ukrajinskoj proruskoj manjini, rekli su američki zvaničnici. On bi tada mogao da traži prekid vatre, ali bi bio ohrabren da Donbas koristi kao polugu u bilo kakvim pregovorima, rekli su oni.

Ali ako ukrajinska vojska može da zaustavi napredovanje Rusije u Donbasu, zvaničnici kažu da će Putin biti suočen sa teškim izborom: posvetiti više borbene moći borbi koja bi mogla da se oduži na više godina ili da ozbiljno razgovara u mirovnim pregovorima.

Prva opcija bi mogla da znači punu nacionalnu mobilizaciju, kažu zvaničnici i politički je rizična za ruskog lidera.

“Sledeća faza rata biće od ključne važnosti”, rekao je Peter Maurer, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je posetio Ukrajinu u martu.

“Eskalacija neprijateljstava u Donbasu i svim oblastima pogođenim oružanim sukobom je od najveće zabrinutosti”, rekao je on.

U Pentagonu su ove nedelje Ostin i Mili imali neprekidne razgovore i sastanke sa saveznicima na jednu temu – oružje.

Posle nedelja fokusiranja na protivtenkovsko i protivvazdušno naoružanje kao što su Džavelin i Stinger, nove isporuke ukljčivale su artiljeriju velikog dometa, taktička vozila i mobilne radarske sisteme kako bi pomogli Ukrajincima da otkriju i unište ruske artiljerijske pozicije. Druge zemlje šalju tenkove, više artiljerije i protivbrodskih projektila.

Telefonski dnevnik generala Milija izgleda kao prozivka zemalja sa teškom artiljerijom i naoružanjem: Australija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska i Turska.

Zvaničnik iz Pentagona je rekao da veruje da uz pravo oružje i visoki moral i motivaciju, ukrajinske snage mogu ne samo da zaustave rusko napredovanje, već i da ga potisnu nazad.

“Rusi su u oslabljenom stanju iz kojeg bi mogli da se oporave s obzirom na dovoljno vremena i nove regrute”, rekla je Evelin Farkaš, najviši politički savetnik Pentagona za Rusiju i Ukrajinu tokom administracije Baraka Obame, kada je Rusija aneksirala poluostrvo Krim.

“Zbog toga je najvažnije da sada udarimo na njih sa svime što možemo da damo Ukrajincima”, istakla je. Sadašnji i bivši vojni komandanti SAD sa iskustvom u Ukrajini i Evropi su se složili.

“Za Ukrajinu je “biti ili ne biti” u tome što moraju da zaustave rusko napredovanje kako bi preuzeli ceo Donbas”, rekao je general-major Majkl S.Repas, penzionisani bivši komandant američkih snaga za specijalne operacije u Evropi koji je bio umešan ukrajinska pitanja odbrane od 2016. godine.

Ako Putin uspe da zauzme istok i uspostavi kopneni koridor za Krim, general Repas je rekao da će Moskva imati jaču poziciju u bilo kom dogovoru o rešenju.

“Za još mesec dana očekujem iscrpljenost na obe strane bez vojne odluke/ishoda na bilo koji način”, napisao je on. “Zastoj znači da Putin pobeđuje, a ako Putin pobedi čeka nas težak posao”, ističe.

Da bi pokušali da spreče takav ishod, sadašnji i bivši američki komandanti su rekli da će ukrajinska vojska pokušati da poremeti rusko vojno nagomilavanje uz oko istočnog grada Izjuma i drugih važnih područja uz pomoć artiljerije velikog dometa i naoružanih bespilotnih letelica, prenosi Njujork tajms.

“Radi se o ometanju Rusa, dok su još u režimu rekonstrukcije i priprema, pre nego što zaista mogu da stanu na noge”, rekao je general-potpukovnik Frederik B. Hodžs, bivši vrhovni komandat američke vojske u Evropi, koji je sada sa Centrom sa analizu evropske politike.

Čak i dok Moskva sužava svoje ciljeve i konsoliduje svoju vojsku u južnoj i istočnoj Ukrajini, ishod rada u najboljem slučaju ostaje nejasan, kažu vojni analitičari.

Jedinicama koje su se povukle sa severa Ukrajine takođe će biti potrebno vreme da se pregrupišu.

“Oni nemaju mnogo opcija za stvaranje novih snaga ako se sadašnje jedinice suoče sa prevelikim iscrpljivanjem”, rekao je Rob Li, ruski vojni specijalista na Institutu za spoljnu politiku u Filadelfiji i bivši oficir američkih marinaca.

“Ako ova ofanziva počne ozbiljno, Rusija će se suočiti sa još gubitaka”, rekao je Li. “U određenom trenutku, iscrpljivanje će biti preveliko i ograničiće sposobnost ruske vojske da efikasno vodi ofanzivne operacije”, dodao je.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …