Home / TEMA DANA / UDAR NA VUČIĆA, JER HOĆE DA NABAVI RAKETE OD RUSA: Spinovanja o isporuci S-300 Hrvatskoj laž i provokacija

UDAR NA VUČIĆA, JER HOĆE DA NABAVI RAKETE OD RUSA: Spinovanja o isporuci S-300 Hrvatskoj laž i provokacija

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije “laž i provokacija”.

čepurin

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda.

“Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od Saveta bezbednosti UN”, rekao je Čepurin.

Dodaje da je taj “informacioni napad” bio ostvaren uoči proslave za, kako kaže, Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa – da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja.

Čepurin navodi da je interesantno da se priča o S-300 “ubacuje” u medije svakih pet-šest godina i dodaje da se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu “zemlja destinacije – posrednik – Ukrajina”.

“Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su delovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks”, rekao je Čepurin.

On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snadbevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako.

Čepurin je upitao zašto ta priča, stara više od dvadeset godina, nije nikad bila istražena i zašto nisu izvedeni pred lice pravde naručioci, posrednici i isporučioci.

“Zašto kriminalni trgovci naoružanjem, ovi psi rata, osećaju sebe potpuno bezbedno? Privedite konačno tu priču kraju. A Rusiju ne treba da uplićete u to. Ostavite ruskog medveda na miru”, zaključio je Čepurin.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je tvrdnje koje su ovih dana iznete u javnost u Hrvatskoj, navodeći da je toj zemlji nedvosmisleno isporučen sistem S-300, dok bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen Hrvatskoj, niti je bio u upotrebi.

Josipović tvrdi da je sistem isporučen i da “su ga svi mogli videti i na televiziji”.

On je za “Večernji list” rekao da je Rusija za vreme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politički.

Prema Josipovićevim rečima, Srbija se “uznemirila” na vest o isporuci ruskih S-300 Hrvatskoj, jer to, kako kaže, ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije.

Bivši predsednik smatra i da bi Hrvatska politika, polazeći od svoje EU i NATO pozicije, trebalo da pripazi da taj mit ne postane stvarnost.

“I s Rusijom treba graditi dobre odnose”, kaže Josipović.

Andrija Hebrang, bivši hrvatski ministar odbrane, međutim, kaže za “Večernji” da S-300 nije nikada bio kompletiran sistem, niti spreman za upotrebu, ali da je i takav imao veliku psihološku ulogu tokom rata devedesetih godina.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Srbiji stiže još novih “migova” i “Mi-35”

Rusija će Srbiji isporučiti ‘novu tehniku iz oblasti avijacije’, stoji u ugovoru koji je potpisan …