Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: AMERIČKA VOJSKA POKRENULA INVAZIJU U JUŽNOM KINESKOM MORU! (VIDEO)

UDARNA VEST: AMERIČKA VOJSKA POKRENULA INVAZIJU U JUŽNOM KINESKOM MORU! (VIDEO)

Iako je američka vojska nedavno pokrenula punu invaziju na jedno ostrvo u Istočnom kineskom moru kako bi poslala snažnu poruku Kini, malo koji mejnstrim medij je ispratio ovu priču, a kamoli njene ogromne implikacije.

Prošle sedmice američki marinci iz 31. marinske ekspedicijske jedinice napali su maleno ostrvo u japanskom arhipelagu Okinava, poznato kao Le šima. Ovo ostrvo ima otprilike 23 km kvadratna i sadrži pistu i ribarsku luku, a lokalno stanovništvo broji oko 4.500 stanovnika.

Planiranu operaciju najavio je pukovnik Robert Brodi još prošle nedelje, a prema njegovim rečima, američki marinci se svakodnevno pripremaju i treniraju za „krizu u stvarnom svetu“ upravo jer je Indopacifički region „neverovatno dinamičan“.

Kriza na koju on misli je gubitak indopacifičkog regiona zbog suparničke države — Kine.

– Preuzimanje ostrva je od ključnog značaja za nas kako bismo mogli da projektujemo moć u kontekstu Kine – rekao je mornarički general Džozef Danford, početkom marta pred Komitetu za oružane snage Senata.

– U Južnom Kineskom moru i na drugim mestima u regionu imamo i misije aviona bombardera, čime pokazujemo mogućnosti globalnog napada, što dodatno uliva poverenje našim regionalnim saveznicima i partnerima. Širom Pacifika naše trupe vežbaju i sarađuju sa partnerima kako bi signalizirale našu posvećenost i uravnotežile kineske izazove sa poretkom zasnovanim na pravilima – dodao je on.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …