Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: Francuska ulazi u rat u Siriji- POČINJE PAKAO

UDARNA VEST: Francuska ulazi u rat u Siriji- POČINJE PAKAO

Francuska vojska trenutno raspoređuje pet vojnih baza u severnoj Siriji na područja koja kontrolišu snage pod vođstvom Kurdskog SDF-a, Vašingtona i SDS-a (Sirijske demokratske snage), prenela je turska državna novinska agencija Anadolu.

Prema turskim medijima, stotine pripadnika francuskih specijalnih snaga kriju se u fabrici cementa „Lafarge“ u blizini brda Mistanur i Harab-Isk.

Jedinice Kurdske narodne zaštite (IPG) su jezgro SDF-a. Ankara opisuje IPG kao terorističku grupu i kao sirijsku ruku kurdske radničke partije (PKK) u Turskoj.

Turska je nedavno pokrenula obimnu vojnu operaciju protiv IPG-a na severu Sirije i zauzela region Afrin koji je držan os strane IPG-a.

Sve ovo dolazi samo 24 sata nakon prekida odnosa između Ankare i Pariza, i prijema predsednika Emanuela Makrona u Palati Elisees sa političkom i vojnom delegacijom sirijskih Kurda i arapsko-kurdskog saveza.

Prema francuskom “Le Monde”, ova odluka francuskog predsedništva “je presudan potez i odlučujuća promena u angažovanju francuske vojske na kurdskom sirskom frontu”.

Reakcija je bila neposredna, a naslovi turskih novina su izrazili bes Ankare sa naslovima kao što su “Skandal francuske države” ili “Francuska šalje vojsku u sirijski rat”.

Nakon Erdoganovog “šamara” Makron-a u Parizu juče je objavljeno da Francuska ne planira vojne operacije u severnoj Siriji van međunarodnih koalicija u borbi protiv islamske države.

Ovo objašnjenje je napravljeno  nakon sastanka predsednika Makrona i kurdskih predstavnika, prema kojem će Pariz takođe poslati “nove trupe” u severnu Siriju.

“Francuska ne predviđa novu vojnu operaciju na terenu u severnoj Siriji van međunarodne koalicije protiv islamske države”, naglasilo je francusko predsedništvo.

Zaista, turski predsednik, Erdogan, pokrenuo je napad na Francusku, zbog posredovanja između Turske i Sirijskih demokratskih snaga koje mahom čine Kurdi.

“Želeo bih da naglasim da sam bio veoma razočaran francuskim potpuno pogrešnim pristupom ovom pitanju”, rekao je turski predsednik. “O kome govorite o posredovanju između Turske i terorističke organizacije?”, ​​Upitao je on.

Obraćajući se Emmanuelu Macronu, Erdogan je rekao: “Ko vam je dodelio tu dužnost? Ko vam je rekao da se uključite u one stvari koje su veće od tvoje? ”

Međutim, Erdogan je kasno sinoć izazvao međunarodni skandal poručivši Makroni i francuskoj vojsci: ” Ne dolazite u Siriju, ako se sukobite sa Turskom, nećete odatle izaći.

Čini se da će u sirijskom loncu tek sada proključati prava temperatura, možda i do svetskog rata.

Webtribune.rs

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …