Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: RUSKA VOJSKA UŠLA U JERMENIJU I ISPORUČILA 142 TONE MISTERIOZNOG TERETA

UDARNA VEST: RUSKA VOJSKA UŠLA U JERMENIJU I ISPORUČILA 142 TONE MISTERIOZNOG TERETA

Ruska letelica koja je stigla u Jermeniju nakon početka vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu mogla je tamo da isporuči najnoviju rusku vojnu opremu. Ovu izjavu dao je rumunski stručnjak Valentin Vasilescu.

Prva ruska letelica sa misterioznim teretom sletela je na aerodrom 102. ruske vojne baze u Gjumriju dan nakon početka ofanzivne operacije azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabaškoj republici.

Nije pouzdano poznato šta je tačno isporučio An-124, koji je poleteo iz Rostova na Donu, ali je avion bio primoran da zaobiđe postavljajući rutu kroz Iran i zaobilazeći vazdušni prostor Azerbejdžana.

Posle izvesnog vremena, Il-80 je stigao u Jermeniju sa teretom. Prema rečima Valentina Vasilescua, Rusija je Gjumriju isporučila 142 tone tereta.

Sa velikim stepenom verovatnoće, smatra ekspert, rusko rukovodstvo je u kavkasku zemlju rasporedilo svoje najnovije sisteme za elektronsko ratovanje, koji se mogu testirati u borbenim uslovima na pozadini aviona 4. generacije, udarnih bespilotnih letelica i precizno vođene municije. Slična taktika je već uspešno testirana u Siriji.

„Za one koji ne veruju da Rusi mogu da blokiraju frekvencije kontrole dronova, imajte na umu da je 1. februara 2020. oprema u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmeimim neutralisala ogromnu grupu od desetina bespilotnih letelica lansiranih istovremeno sa teritorijom pod kontrolom militanata u regiji Idlib“, rekao je Vasilescu, dodajući da ne treba očekivati direktnu intervenciju Ruske Federacije u sukobu u Karabahu.

Vojni stručnjak Konstantin Sivkov drži se malo drugačijeg gledišta. Prema njegovom mišljenju, posle napada Azerbejdžana na teritoriji Jermenije, Jerevan ima puno pravo da se obrati ODKB-u i zatraži vojnu pomoć Rusije.

(Borba info)

Check Also

UDARNA VEST! IZRAELSKA VOJSKA DOBILA NAREĐENJE DA SE SPREMI ZA NAPAD SAD NA IRAN- AMERIKA VEĆ POSLALA NOSAČE AVIONA!

Izraelska vojska je nedavno dobila nalog od Vlade da se pripremi za potencijalni napad SAD …