Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: Ruski specijalci napali američke vojnike u Siriji

UDARNA VEST: Ruski specijalci napali američke vojnike u Siriji

Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel je izjavio da su ruski plaćenici pokušali da napadnu američke vojnike u Siriji.

“Bezobzirna intervencija Rusije u Siriji i podrška Asadovom režimu su povećale rizik od sukoba sa Zapadom. Neuspeli napad na američke snage od strane ruskih plaćenika nedavno u Siriji je bio jedan otrežnjujući primer ovog ponašanja; agresivna retorika Moskve u periodu koji je prethodio i usledio nakon nedavnih američkih udara je drugi primer,“ navodi on.

Povodom sukoba ruske i američke vojske u Siriji nisu saopšteni detalji o gubicima na obe strane. Rusi nisu odgovorili na ove optužbe što upućuje na zaključak da se sukob dogodio.

Mičel je dodao da Vašington nije tražio sukob sa Moskvom u Siriji, ali je priznao da su SAD spremne da upotrebe silu ako je potrebno. “Mi ne tražimo sukob. Ali naše snage neće oklevati da upotrebe neophodnu i proporcionalnu silu da se odbrane dok su angažovani u operacijama da poraze ISIS i degradiraju Al Kaidu,“ napisao je on.

Mičel je takođe rekao da se sukob u Siriji može rešiti samo pregovorima u Ženevi. “Ovo rešenje se može postići samo kroz Ženevski proces pod vođstvom UN-a kako bi se u potpunosti primenila Rezolucija 2254 Saveta bezbednosti UN-a. Mi vršimo pritisak na Rusiju da bude konstruktivan učesnik u ovom procesu i da dovede Asada za pregovarački sto. Do sada je Rusija ignorisala ove pozive,“ tvrdi Mičel.

U međuvremenu, Služba bezbednosti Ukrajine je objavila video snimak saslušanja čoveka koji je tvrdio da je svedočio o prevozu grupe ljude bez identifikacionih znakova u Siriju na ruskoj krstarici Varjag.

Služba bezbednosti Ukrajine tvrdi da je krstarica Varjag dovezla grupu ruskih plaćenika – zaposlenih u PMC Vagner – u Siriju.

“Pre nego što ispričaju ove bajke, trebalo bi da se konsultuju sa komandom ukrajinske mornarice ili njihovih zapadnih mentora,“ rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Raketna krstarica Varjag nikada nije svratila u luku Tartus u Siriji, jer tamo nema “odgovarajućih sidrišta“ za takve ratne brodove. Konašenkov je takođe istakao da ova krstarica nije pogodna za prevoz vojne opreme i drugih velikih vojnih tereta. “Varjag nema odgovarajuća teretna brodska skladišta,“ objasnio je on.

Video snimak iz Službe bezbednosti Ukrajine pokazuje saslušanje čoveka koji se predstavio kao Nikolaj Kovalenko. On je služio na raketnoj krstarici Varjag kao “mehaničar prostornih komunikacija.“ On je i građanin Ukrajine koji je pokušao “ilegalno da pređe granicu,“ gde je bio zadržan.

Webtribune.rs

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …