Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: SRBIJA ULAZI U “EVROAZIJSKU EKONOMSKU UNIJU”

UDARNA VEST: SRBIJA ULAZI U “EVROAZIJSKU EKONOMSKU UNIJU”

Do sada je usaglašeno više od 80 odsto teksta sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, izjavio je Rasim Ljajić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da bi sporazum mogao da bude potpisan tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Ljajić je rekao da se više od dve godine vodi pregovore o zaključenju tog sporazuma.

“Do sada smo usaglasili nešto više od 80 odsto teksta tog novog, modernijeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Ostalo je još šest ili sedam tarifnih linija oko kojih nemamo saglasnost, ali vodimo intenzivno pregovore”, rekao je Ljajić.

“Mi tražimo da se proširi postojeći sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a koji bi sada trebalo da se odnosi na pet zemalja članica EEU. Radi se, pre svega, o šećeru, cigaretama, određenim vrsta alkoholnih pića, sirevima i Fijatovim automobilima. Za nešto ima saglanosti, a za nešto još tražimo odgovarajuća rešenja, ali sam veći optimista nego ranije posle ove najave, imajući i u vidu posetu Putina”, rekao je Ljajić RTS-u.

On je izrazio nadu da će ruska trana biti malo popustljivija, a mi fleksibilniji i da će doći do kompromisnih rešenja.

On kaže da je, na osnovu postojećeg sporazuma, 99 odsto robe iz Srbije koja ide u Rusiju – na bescarinskom režimu.

“Na primer, kada Rusi izvoze cigarete u Srbiju, a 42 odsto uvezenih cigareta su iz Rusije, oni ne plaćaju nikakvu carinu, a mi plaćamo 18 odsto carinu. Tražimo izbalansiran odnos, to jest reciprocitet”, dodao je Ljajić.

Najavio je sledeću rundu pregovora za iduću sedmicu, a potom i u januaru 2019. još jednu rundu.

Ljajić kaže da će finalne razgovore o zaključenju teksta tog sporazuma imati 11. ili 12. janura kada u posetu dolazi ministarka trgivine Evroazijske unije Veronika Rikišina.

“Sporazum bi mogao da bude potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina i susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. To je agenda. Ostaje još nekoliko prepreka koje moramo da preskočimo ili problema koje treba da rešimo”, rekao je Ljajić.

Veruje da se pregovori vode u dobroj volji, te da se nada da će se naći kompromisno rešenje za preostalih šest ili sedam tarifnih linija oko kojih još ne postoji potpuna sagalasnost.

(RTS,Tanjug)

Check Also

ŠOKANTNA TVRDNJA IZ MOSKVE: RUSIJA ĆE PREKINUTI SVE ODNOSE SA EU JER JOJ EU VIŠE NIJE POTREBNA- EVO ZAŠTO

Iščenko objasnio zašto se u Rusiji otvoreno govori o potpunom prekidu odnosa sa EU Politikolog …