Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! ŠTA SE TO SPREMA?! RUSKA VOJSKA STVARA OBRUČ OKO AMERIČKE U SIRIJI!

UDARNA VEST! ŠTA SE TO SPREMA?! RUSKA VOJSKA STVARA OBRUČ OKO AMERIČKE U SIRIJI!

Američka vojska u Siriji je problem koji sprečava Damask, Rusiju i Iran, čak i Tursku, da se konačno reši sukob i zemlja ujedini pod vlašću centralne vlade u Damasku i da se političke nesuglasice rešavaju bez upotrebe oružja.

Da nema američke vojske, iako govorimo o manje od 1.000 vojnika, mogućnost brzog i mirnog raspleta sirijske krize, bez upotrebe oružja, osim za likvidaciju sirijske Al Kaide, bio bi sasvim izvestan scenario.

Raspoređivanje sirijske i ruske vojske na severoistoku arapske zemlje na područjima koja su takoreći na dometu pešačkog oružja američkih trupa i zauzimanje svih graničnih prelaza, bilo onih s Turskom i Irakom, američke trupe stavlja u izuzetno nepovoljan položaj.

Njihovi životi neće biti ugroženi, ali se postavlja pitanje smisla njihove misije, posebno u okolnostima u kojima su izgubili podršku i većinu kontakata s kurdskim snagama.

Sever Sirije je važno područje kontakta interesa Sjedinjenih Država i Turske do te mere da su Vašington i Ankara tražili dodirne tačke u ovoj regiji čak i u razdobljima kada su u njihovoj javnoj retorici prevladavali oštri tonovi jednih protiv drugih.

Ako bi Rusija zaista imala novu bazu u ovoj regiji, posebno nedaleko od tursko-sirijske granice, to bi bio dodatni faktor koji bi prisilio i Sjedinjene Države i Tursku da uzmu u obzir položaj i interese i Damaska i Moskve.

Možda su priče o raspoređivanju sistema S-400 i vazduhoplovne grupe u Kamišliju prenaduvane, jer bi sa strateške tačke gledišta treća baza u Siriji za Rusiju bila prikladnija na jugu ili čak jugoistoku Sirije, što bi Moskvi dalo mogućnost da nadzire područje u pravcu Persijskog zaliva.

Istovremeno, to ne znači da su podaci o ruskoj bazi u Kamišliju obične špekulacije. Na osnovu dogovora sa Kurdima, vazdušna baza u gradu i susedne četvrti su već nekoliko godina pod kontrolom Damaska, a na tom području već postoje snažni punktovi ruskih snaga i nekoliko zajedničkih patrola sa Turcima svedoči o stvarnoj prisutnosti ruskih baza na severu Sirije.

Za pretpostaviti je da bi raspoređivanje ruskih snaga, čak i pružanje aerodroma u zakup, kako mediji kažu, bio sasvim logičan korak. Međutim, postojanje de fakto baze i davanje specifičnog “službenog” statusa vojnom objektu su različite stvari.

Čaki bez tog „zakupa“, Rusiji je baza tamo potrebna, pre svega zbog prisutnosti američke vojske u dolini Eufrata, koja tamo „štiti naftna polja“.

Dakle, ako Amerikanci troše novac na konvoje kako bi ukradenu naftu iz područja Eufrata vozili u Irak i irački Kurdistan, onda itekako ima smisla da ih osujete u tom poslu.

Sa 30 miliona dolara mesečno, koliko američki funkcioneri, oficiri, obaveštajci i trgovci naftom zarade krađom sirijske nafte, plaća se i njihova prisutnost u severoistoku Sirije, a to onemogućava dovršetak političkog procesa.

Jednom kada se američki vojnici blokiraju u naftnim poljima, američka uprava će, bez novca od nafte, za plaćanje kontingenta u Siriji morati da preusmeri sredstva iz neke druge stavke, što će stvoriti velike probleme onima koji su Trampa prisilili da ostane u Siriji. Tako će, bez ispaljenog metka, ovaj kontingent pre ili kasnije morati da se povuče.

(logicno.com)

Check Also

NEMAČKI INDUSTRIJALCI STVORILI EVRO KAKO BI KOLONIZOVALI EVROPU, ALI IM SADA DOLAZI KONAČNA PROPAST- EVO ŠTA SE KRIJE..

Kriza u Evropi će doći iz Nemačke, koja je ušla u period političke krize, a …