Home / TEMA DANA / UDARNO! BELORUSIJA OKREĆE LEĐA PUTINU- RUSI LUKAŠENKOVU IZJAVU PROGLASILI ZA NEPRIJATELJSKU!

UDARNO! BELORUSIJA OKREĆE LEĐA PUTINU- RUSI LUKAŠENKOVU IZJAVU PROGLASILI ZA NEPRIJATELJSKU!

Novi šef Rossotrudnjičestva Jevgenij Primakov prokomentarisao je poslednji nastup predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je podigao mnogo prašine.

„Niko me nije ovlastio da kažem bilo šta o Belorusiji, pa je sve što sledi moje lično mišljenje izneto na ličnom blogu, a ne sa pozicije zvaničnika. Izjavu predsednika Belorusije A. Lukašenka smatram neprijateljskom prema Rusiji, a i prema Belorusiji, takođe. Aleksandar Grigorjevič, u želji da pobedi na izborima, takvim izjavama sa aluzijama na rusko uplitanje u unutrašnje stvari svoje republike, sa rečima koje se graniče sa pretnjama preko upečatljivih fraza da „plamteti sve do Vladivostoka“, plus sa hapšenjem državljana Rusije i predajom njihovih podataka ukrajinskim specijalnim službama – demonstrira svoju spremnost da raskine sa Rusijom.

Treba imati u vidu da ove i ovakve izjave nisu namenjene publici u Rusiji – Aleksandar Grigorjevič se obraća Briselu, Vašingtonu i Varšavi, kao i maloj grupi polonofilnih nacionalista.

Treba takođe shvatiti da takve izjave Aleksandra Grigorjeviča ta za njega glavna publika neće respektovati.

Naravno, niko se u Rusiji nije mešao u unutrašnje stvari Belorusije niti ima takvu nameru.

Odavno je trebalo da izračunamo: koliko smo snaga, sredstva i uopšte resursa sa bratskom ljubavlju, uložili u Belorusiju – preko tarifa, popusta, kredita i tako dalje. A tek izretka i stidljivo pitajući – šta je od toga i na šta trošeno.

Verujte, uloženo je veoma, veoma mnogo. Aleksandar Grigorjevič izgleda smatra da je bilo upravo suprotno.

Pravljenje takve računice ne negira naše prijateljstvo i ljubav – naprosto, moramo pre svega sami sebe upitati – da li su sva pomoć, podrška i ostalo stizali do naše braće ili je služilo tome da se elita (Belorusije) oseća sigurnom još koju godinu – dve, pet ili deset.

Nismo li grešili što nismo toliko pomagali narodu Belorusije koliko njenoj «eliti»? U tome je pitanje.

A sada ne više kao privatna ličnost, već kao šef Rossotrudnjičestva.

Agencija će, naravno, kao i ranije, kao i uvek, i nadalje slediti uputstva našeg predsednika i delovati u koordinaciji sa Ministarstvom inostranih poslova RF. A uverenn sam da se naš predsednik veoma pažljivo odnosi prema izjavama i postupcima beloruskog rukovodstva.

Smatram da se u Rossotrudnjičestva mogu pojaviti suptilniji zadaci.

I naravno, Agencija će delovati polazeći i od ovakve nove realnosti.

(Fakti)

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …