Home / TEMA DANA / UDARNO! EVROPSKA AGENCIJA ODOBRILA VAKCINACIJU DECE STARIJE OD 12 GODINA! OVO SE DEŠAVA..

UDARNO! EVROPSKA AGENCIJA ODOBRILA VAKCINACIJU DECE STARIJE OD 12 GODINA! OVO SE DEŠAVA..

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se upotreba antikovid vakcine Fajzer/Biontek proširi na decu staru od 12 do 15 godina.

Tom odlukom se prvi put pruža mogućnost mlađoj populaciji u Evropi koja je pod manjim rizikom da ima pristup antikovid vakcini.

Marko Kavaleri, šef tela EMA koja je ispitivala vakcinu, rekao je da je ta organizacija dobila potrebne podatke da odobri vakcinu za mlađe tinejdžere i da je ustanovila da je ona jako efikasna protiv kovida-19.

Slične odluke već su donela regulatorna tela Kanade i SAD prošlog meseca, pošto se bogate zemlje približavaju ciljevima vakcinacija za odrasle i trude se da vakcinišu što je više moguće ljudi.

Odluka EMA zasnovana je na studiji od više od 2.000 adolescenata u SAD koja je pokazala da je vakcina bezbedna i efikasna. Istražitelji će još dve godine nastaviti da prate kratkoročnu i dugoročnu zaštitu i bezbednost za decu.

Većina antikovid vakcina u svetu odobrena je za odrasle koji su pod većim rizikom od ozbiljnog obolevanja i smrti od korona virusa. Vakcinisanje dece bi moglo da bude ključno za zaustavljanje epidemije pošto su

neka istraživanja pokazala da neka starija deca mogu da šire virus su asimptomatični i ne dobiju težak oblik bolesti.

U Hrvatskoj je danas odobrena upotreba vakcine „Fajzer/Biontek“ protiv virusa korona za decu starosti od 12 do 15 godina, saopštila je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Tatjana Nemet Blažić.

Podsetivši da je do sada vakcinacija bila dozvoljena samo za starije od 16 godina, ona je pozvala lekare da o tome obaveste pacijente, pogotovo decu sa hroničnim bolestima.

Nemet Blažić je za hrvatsku N1 televiziju je rekla da bi se, ako se nastavi trenutna dinamika, do početka jula mogao dostići cilj od 55 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva.

Dodala je da se, prema dozama kojima Hrvatska raspolaže za naredni period, može dogoditi da taj cilj bude i premašen i da bude vakcinisano oko 60 odsto odraslog stanovništva.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …