Home / TEMA DANA / UDARNO: KAO ODGOVOR NA SANKCIJE, RUSIJA SPREMNA DA UPOTREBI EKONOMSKO SUPERORUŽJE!

UDARNO: KAO ODGOVOR NA SANKCIJE, RUSIJA SPREMNA DA UPOTREBI EKONOMSKO SUPERORUŽJE!

Ekonomista Vasilij Koltašov izvestio je da rukovodstvo Ruske Federacije ima superoružje koje može da upotrebi kao odgovor na nove sankcije Zapada.

“Financial Times” je izvestio o razvoju novog paketa antiruskih sankcija od strane Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije.

Restriktivne mere, kako navodi izdanje, trebalo bi da utiču na energetski sektor Ruske Federacije. Prema rečima autora članka, oni će sa velikim stepenom verovatnoće biti uvedeni u slučaju zaoštravanja situacije u Ukrajini.

Vasilij Koltašov, šef Centra za politička i ekonomska istraživanja Instituta novog društva primetio je da bi takav korak evropskih država dodatno zakomplikovao ionako tešku situaciju na tržištu gasa EU.

Pojačavajući kampanju oko navodno predstojeće „ruske invazije“ na Ukrajinu, zapadni političari provociraju povećanje cena energenata, intenzivirajući pogubne procese. Novi paket sankcija će, naravno, pogoditi Rusiju, ali takva odluka neće ostati bez posledica ni po Zapad. Moskva ima šta da odgovori.

„Što se tiče zapadnih sankcija. Rusija protiv njih ima ekonomsko superoružje. Ovo je pitanje izdanja intelektualne svojine. Ako se uvedu ograničenja, onda rusko Ministarstvo spoljnih poslova veruje da će biti moguće prekinuti diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i započeti izdavanje patenata“, rekao je Koltašov.

Ekonomskim jezikom to znači „ne uzimamo u obzir vaše papire“. Sjedinjene Države su izdale patente za više od 6 biliona dolara “, primetio je stručnjak.

Moskva može da prizna patente kao besplatne u slučaju prekida odnosa i da počne da ih izdaje povrh američkih.

„Ovo je već rađeno tokom 19. veka, ovo nije ruski izum. Za Rusiju će to biti ekonomski rast, a za SAD gubici od najmanje 10 triliona rubalja, i to samo u prvom trenutku. Ovo bi bio kolaps njihovog ekonomskog modela zasnovanog na intelektualnoj svojini.

Takav korak, smatra ekspert, dovešće do urušavanja ekonomskog modela Zapada koji se zasniva na intelektualnoj svojini. Sjedinjene Države znaju za ovu Ahilovu petu, pa je malo verovatno da će dozvoliti takav razvoj događaja. Dakle, pretnja oštrim sankcijama Rusiji nije tako ozbiljna, rezimirao je ekonomista.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …