Home / TEMA DANA / UDARNO! LETOVANJA POD ZNAKOM PITANJA- NOVA VARIJANTA KORONE PRETI EVROPI- OTPORNA NA VAKCINE?!

UDARNO! LETOVANJA POD ZNAKOM PITANJA- NOVA VARIJANTA KORONE PRETI EVROPI- OTPORNA NA VAKCINE?!

Odmori u inostranstvu mogli bi da budu ugroženi ovog leta zbog straha od nove varijante korona virusa, koji navodno potiče iz Nepala, a koji se širi Evropom, prenose strani mediji.

Zvaničnici iz Velike Britanije strahuju da je nepalska varijanta otporna na vakcine protiv korona virusa, a vladini naučnici već upozoravaju ministre na opasnost novog soja.

Daily Mail je preneo da postoji strah da još neke zemlje budu skinute sa zelene liste putovanja, uključujući i Portugal, gde je navodno detektovan soj iz Nepala.

Naučnici iz “Joint Biosecurity Centre” zabrinuti su zbog rasta stope infekcije i pojava mutacija u poznatim odmaralištima.

Do ovog izveštaja došlo je nakon što je imunolog profesor Džon Bel upozorio da bi Velika Britanija mogla da bude pogođena novim varijantama korona virusa, ukoliko se ne uradi više kako bi se pomoglo siromašnim nacijama da vakcinišu svoje stanovništvo.

On je rekao da zaštita protiv budućih varijanti nije “zagarantovana zauvek”, iako su vakcine trenutno efikasne protiv Delta varijante, koja je prvo identifikovana u Indiji.

Bolnice u Nepalu su na ivici kolapsa nakon tragičnog skoka u slučajevima korona virusa. Broj novih infekcija u martu je bio ispod 100, međutim, sredinom marta dnevno je beleženo više od 9.000 novih slučajeva.

Nepal beleži skok obolelih od korona virusa

Drugi talas u Nepalu podstaknut je porastom infekcija u susednoj Indiji, ali stručnjaci su sada zabrinuti zbog novog soja koji je identifikovan.

Kako prenosi Sun, odmori u Evropi mogli bi da budu ugroženi ovog leta, usled zabrinutosti zbog novog soja iz Nepala i spore vakcinacije na kontinentu.

Neki izvori kažu da će broj novih zemalja otvorenih za putnike iz Velike Britanije, ali i drugih država, biti “izuzetno ograničen” ovog leta.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …