Home / TEMA DANA / UDARNO- NESTAŠICA HRANE U SAD?! BELA KUĆA: GRAĐANE ČEKAJU PRAZNE POLICE I VISOKE CENE!

UDARNO- NESTAŠICA HRANE U SAD?! BELA KUĆA: GRAĐANE ČEKAJU PRAZNE POLICE I VISOKE CENE!

Šef logističkog odeljenja „Uber Technologies“ Lior Ron u intervjuu za američki televizijski kanal CNBC nazvao je kolaps američke industrije transporta „pravim Armagedonom“.

Događa se nešto nezamislivo, u američkim lukama nastale su velike gužve, desetine brodova stoje u redovima, jer nema dovoljno radnika da istovare robu, kao i vozača za kamione da je dalje transportuju. Počeli su da pričaju i o pretnji nestašice hrane i mnogih drugih roba široke potrošnje. Bela kuća je upozorila da se pred Božić može desiti da građane sačekaju prazne police u samoposlugama i… visoke cene.

Troškovi dostave skočili su za 300 %, navodi CNBC. Kritičan nedostatak kontejnera dovodi do kašnjenja u isporuci robe kupljene u Kini. A povezani sa tim troškovi se najčešće prenose na potrošače. „Ovo se odnosi na čitavu industriju transporta, proživljavamo neviđena vremena“, rekao je top menadžer u „Uber Technologies“.

Televizijski kanal CNBC ukazuje na katastrofalan nedostatak vozača kamiona. Nedostatak vozača kamiona postao je kritičan kao rezultat ograničenja nametnutih mahnitanjem korona virusa. Konkretni razlozi su prilično prozaični: masovna otpuštanja zbog zastoja i „privremeno“ zatvaranje škola za obuku vozača kamiona. Prema Zavodu za statistiku rada, industrija transporta izgubila je 6% svoje radne snage od 1,52 miliona vozača, ili najmanje 90.000 radnika, u periodu ozbiljnih ograničenja. Nedostatak se sada približava broju od 100.000 vozača.

Italijanski list Corriere della Sera objašnjava trenutnu situaciju kao efekat uskog grla uzrokovan voluntarističkim ograničenjima u ekonomiji širom sveta. „Ona utiču na sve tačke logističkih lanaca koji se odnose na transport proizvoda, poluproizvoda i sirovina: nedostatak kontejnera, teretnih brodova, zagušenje luka, nedostatak kamiona i nedostatak kamiondžija, a tu su i ograničeni skladišni kapaciteti. I takođe široko rasprostranjen fenomen nedostatka radne snage, koji se oseća u celom svetu u različitim sektorima ”, pišu novine.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Postoji još jedan razlog za krizu snabdevanja. „Nakon uvođenja prvih restriktivnih mera zbog korona virusa, proizvođači i analitičari predvideli su pad potražnje za proizvodima različitih kategorija. Međutim, potražnja za mnogim dobrima ostala je ista, pa čak i porasla u nekim sektorima. Trgovci nisu bili spremni za ovo“, primećuje agencija Bloomberg.

Kompanije nisu razumele kako bi prelazak na rad na daljinu uticao na tržište. Potrošači kojima je rečeno da ostanu zaključani, počeli su da kupuju telefone, računare, uređaje za igre i drugo, naravno u većim

količinama nego ikad. Prodaja personalnih računara poraslo je za 11% tokom 2020. godine, što je prvi put za poslednjih 10 godina.

Smanjeni uvoz mikročipova iz Azije usporio je industriju zavisnu od mikroprocesora – automobilsku, računarsku, mobilnu, ali i industriju video igrica, električnih uređaja, medicinske tehnologije … „Ovo je zastrašujuća mogućnost, ne samo za decu koja čekaju igračke za Božić, već s obzirom na to da u mnogim sektorima božićni praznici znače n i više ni manje nego polovinu godišnje prodaje“, napominje Bloomberg.

Džo Bajden je bio primoran da se sastane sa predstavnicima velikih privatnih trgovačkih lanaca (Volmart, Target), špediterima, lučkim vlastima Los Anđelesa i Long Biča i sindikatima lučkih radnika. Ove luke, koje dostavljaju 40% kontejnera koji dnevno ulaze u Sjedinjene Države, rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Nikakva zaključavanja nisu moguća!

Prema mišljenjima stručnjaka, ono što do sada nije isporučeno iz Azije verovatno neće stići na police prodavnica do sredine decembra. Nije dugo trebalo da se poremete lanci snabdevanja. U poslednjih 12 meseci prosečno kašnjenje u istovaru robe koja prelazi Pacifik povećalo se sa 13 sati na 13 dana. Osim toga, cene su porasle. Slanje paketa, na primer, iz Los Anđelesa u Šangaj sada je sedam puta skuplje nego pre godinu dana. Samira Fazili, zamenica direktora Saveta Bele kuće za ekonomiju, rekla je da će biti potrebno čudo da se problem reši. Istovremeno, proizvodnja novog kontigenta kontejnera sada je takođe nemoguća, jer je „pandemija“ pogodila industriju čelika i drvne građe, koja je neophodna za njihovu proizvodnju.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

U Evropi stvari nisu bolje: Nemačkoj nedostaje 80.000 kamiondžija, a prodaja i proizvodnja automobila opala je za oko 30%. Prema konsultantskoj kompaniji „Aliks Partners“, ove godine će biti proizvedeno 7,7 miliona automobila manje, što je 10% svetske proizvodnje.

Kriza u transportu robe dovela je do ubrzanog rasta cena hrane. Prema podacima FAO-a, na primer, indeks troškova biljnog ulja oborio je rekord za poslednjih deset godina. Cene mlečnih proizvoda, uvoznog mesa, žitarica porasle su u proseku za 20-30% u odnosu na 2019. godinu.

Stepen zavisnosti SAD i Evrope od snabdevanja iz azijskih zemalja, posebno iz Kine, postao je izuzetno velik. Od nekih medicinskih proizvoda zavisnost SAD od kineskih zaliha dostiže 90%, za po pitanju retkih metala ona prelazi 80%.

Čini se da pod ovim uslovima nije potrebno trubiti o Armagedonu i ne zakazivati sastanke u Beloj kući, već se pozabaviti psihozom izazvanom korona virusom.

(https://www.fondsk.ru/news/, https://naukaikultura.com/, borba za veru)

Check Also

ŠTA SE TO DEŠAVA U JUŽNOJ KOREJI? VAKCINISANIH 83%, A ŠOKANTNI EPIDEMIOLOŠKI REZULTATI!!

Prema NY Post-u Južna Koreja se nosi s rekordnim brojem slučajeva infekcija kovid-19 i smrtnih …