Home / TEMA DANA / UDARNO: OTKRIVENO DA VUČIĆ HOĆE DA IZBRIŠE KIM IZ USTAVA- SA ALBANCIMA PRAVI NON-PEJPER!

UDARNO: OTKRIVENO DA VUČIĆ HOĆE DA IZBRIŠE KIM IZ USTAVA- SA ALBANCIMA PRAVI NON-PEJPER!

Piše, Mlađan Đorđević

Nova nedelja, novi non-pejper. Jedan albanski portal juče je objavio da je došao u posed novog dokumenta, koji navodno predviđa poseban status za sever Kosova i Srpsku pravoslavnu crkvu, unutar nezavisne države koju bi priznala Srbija.

Portal navodi da se radi o nemačko-francuskoj inicijativi koju podržavaju i predstavnici EU, mada dokument više liči na ekspresno smišljeni albanski odgovor na prošlonedeljni, rusko-nemački non-pejper, koji je po prvi put nudio nešto što bi moglo biti u interesu Srbije.

Vučić je odmah potrčao da za medije nešto kaže o predlogu iz albanskih medija. Isto to je učinio i sa svim ranijim non-pejperima: slovenačkim, Serverovim, francuskim itd.

Ćutao je samo o jednom takvom dokumentu: onom koji se pre nedelju dana pojavio u nemačkom magazinu Cuerst, a za koji se sumnja da je nastao u rusko-nemačkom koautorstvu.

Vučićevo ćutanje o ovom predlogu je vrlo indikativno.

Podsetiću, nedeljnik Cuerst je objavio dokument u 16 tačaka, koji se poziva na rešenja iz Rezolucije 1244, Ustava Srbije, ali i plana Martija Ahtisarija.

Autori ovog dokumenta predložili su ostanak Kosova i Metohije u Srbiji na 99 godina, u specijalnom statusu, u okviru kojeg bi pokrajina imala svoju vladu i guvernera, svoje simbole, sportsko predstavljanje, slobodu da učestvuje u ekonomskim, kulturnim i obrazovnim integracijama sa drugim državama.

Dve teritorije bi stupile u tržišnu i carinsku uniju, a na Kosovo i Metohiju bi se vratilo 999 srpskih policajaca i vojnika, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Lično smatram da ni taj predlog nije savršen i da je protivustavan, ali ne mogu poreći da donosi mnogo više od onoga što je ranije nuđeno Srbiji.

Očigledno je pisan sa namerom da se poštuju određeni principi međunarodnog prava, koji su u prošlosti često narušavani na štetu naše zemlje.

Pokret Oslobođenje i ja lično smo više puta pozvali Aleksandra Vučića da kaže svoj stav o ovom dokumentu. I Vučić se zaista javio, i to iz posete Pragu.

Umesto odgovora, u prenosu uživo je lupetao gluposti o spomeniku Stefanu Nemanji, skrivajući svoj spoljnopolitički kukavičluk ovog velikana srpske istorije.

Bili smo u pravu kada smo rekli da Vučić neće smeti da se pozitivno izjasni o „rusko-nemačkom“ non-pejperu, jer se taj dokument nikako ne dopada njegovim mentorima iz Vašingtona i ide protiv njihovih interesa na Balkanu.

Nije isključeno ni da je novi non-pejper sa albanskih portala, nastao u koautorstvu Vučićevih i prištinskih struktura i da je to ustvari njegov odgovor.

Opšte je poznato da saradnja i kontakt postoje, što se potvrdilo kada su zajedno gurali predloge o „razgraničenju“ i razmeni teritorija, a izbacivanje novog non-pejpera ide na ruku i jednima i drugima: Albancima olakšava pritisak njihove nacionalističke javnosti, uspaničene zbog rusko-nemačkog predloga o povratku Kosova u okrilje Srbije; a Vučiću olakšava poziciju pred zapadnim sponzorima.

Umesto Vučića, dobili smo javni odgovor od Ane Brnabić. Ona je rekla da će ovaj non-pejper da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost.

Pazite, ona kaže da bi rešavanje kosovskog pitanja uz poštovanje suvereniteta Srbije uzdrmalo regionalnu stabilnost i stoga se Ana Brnabić, koja je, podsetiću, premijer Srbije, izjašnjava negativno o tom dokumentu.

Regionalnu stabilnost, prema njenom mišljenju, ne bi uzdrmali ostali non-pejperi koji su bespogovorno tražili od Srbije da prizna kosovsku ilegalnu nezavisnost.

To je deo već poznate mantre da „ne smemo da ostavimo kosovski problem svojoj deci“.

Zar treba da predamo kuću ili njivu siledžiji, kako deca ne bi imala problem s njim? Da ih ostavimo bez nasleđa? Naravno da ne.

Kuća i njiva se brane upravo zbog dece. I kao da je kosovsko pitanje samo usud naše generacije. Ono je deo srpskog identiteta već stotinama godina, i nije za očekivati da će ga jedna generacija rešiti – iako se Vučić i Brnabićeva verovatno nadaju tome.

Ana Brnabić je inače nekoliko dana ranije, na konferenciji u Grčkoj, možda i nesvesno priznala šta je njeno i Vučićevo rešenje za kosovsko pitanje, kada je ukazala da je „Prespanski sporazum“ model koji treba pratiti.

Prespanski sporazum je, podsetiću, potpisan između dve suverene države, Grčke i Makedonije, a obavezna tačka sporazuma je bila promena makedonskog ustava kako bi se u njega uneli identitetski ustupci koje je Atina zahtevala. I to će biti model za Srbiju.

Potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine i posledična izmena Ustava Srbije kako bi se izbrisao „kosovski“ karakter preambule, kao i drugi „problematični“ delovi ovog dokumenta.

Već sada nam najavljuju referendum o izmenama ustava koji će se desiti uporedo sa izborima sledeće godine.

Vučićeva namera je da progura brisanje Kosova iz Ustava i da ga sakrije iza predsedničkih, vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Biće to samo još jedan listić na kome će njegovi ucenjeni i potkupljeni glasači zaokružiti ono što im bude naređeno.

Na takav ishod je nedavno ukazala i američka ambasada u Beogradu, kada je saopštila da će administracija predsednika Džozefa Bajdena insistirati na primeni Vašingtonskog sporazuma.

Ovim dokumentom su praktično uklonjene sve prepreke na putu ka priznanju nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasada je to eksplicitno i navela: izneli su očekivanje da će dalji proces dijaloga voditi obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u čijem je središtu međusobno priznanje.

Jasno i glasno su nam rekli šta sledi.

Da će se Vučićev režim povinovati tom naređenju, potvrdio nam je danas istureni predstavnik režima za kontakt sa vašingtonskim sponzorima, zvanično na poziciji ambasadora Srbije u SAD, Marko Đurić.

On je ničim izazvan dao izjavu medijima da će SAD poštovati Vašingtonski sporazum.

Nije kao da to nismo znali, ali ovim istupom Đurić ustvari šalje poruku da se Vučićev režim slaže sa onim što je američka ambasada prošle nedelje naredila.

Govori nam da je SNS spreman da uskoro isporuči Kosovo.

Pokret Oslobođenje to neće dozvoliti.

Građani Srbije, i svi Srbi gde god da se nalaze, to ne smeju da dozvole.

Naš pokret je već pozvao građane, patriote, rodoljubive pokrete i organizacije da stanu u front za odbranu suvereniteta Srbije.

Crvena linija je pred nama.

To će biti poslednji čin u sramotnom nizu Vučićeve izdaje: od Briselskog sporazuma, do pravno-obavezujućeg sporazuma.

Dužnost je naše generacije da ne dozvolimo da Vučić preda Kosovo u zamenu za neograničeni opstanak na vlasti. Pokret Oslobođenje će učiniti sve da spreči taj sramni scenario i da spreči tu mrlju na obrazu Srbije.

(nova.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …