Home / TEMA DANA / UDARNO! SEIZMOLOG OTKRIO KAKAV ZEMLJOTRES POSLE HRVATSKE MOŽE USKORO DA POGODI SRBIJU

UDARNO! SEIZMOLOG OTKRIO KAKAV ZEMLJOTRES POSLE HRVATSKE MOŽE USKORO DA POGODI SRBIJU

Gost emisije “Probudi se”, ovoga jutra bila je seizmološkinja Slavica Radovanović, koja je govorila o zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku kao i kako su seizmolozi pratili podrhtavanje tla u toj zemlji.

Podsetimo, snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale osetio se tokom prethodnog dana u Hrvatskoj. Epicentar je bio u Petrinji koja je potpuno uništena, a najmanje sedam osoba je izgubilo život, uključujući dva deteta. Potres se osetio se u Srbiji. Nakon velikog potresa usledilo je više manjih potresa.

Govoreći o stanju u Srbiji i da li postoji rizik da se i u našoj zemlji dogodi sličan zemljotres, Slavica Radovanović je rekla da je hrvatsko područje trusnije od srpskog, te da maksimalna magnituda zemljotresa koji bi mogao da pogodio Srbiju iznos šest.

“Nemojte da vam to izgleda malo. U centralnoj Srbiji su registrovani zemljotresi magnitude 5,9”, poručila je ona.

Govoreći o jučerašnjem zemljotresu, ona je objasnila kako je došlo do potresa.

“Svi seizmolozi koji prate situaciju našem regionu su se pitali kako su se dogodila dva zemljotresa magnitute pet, a da posle njih nije usledila serija naknadnih udara. To navodi na sumnju da se može, u nekom vremenskom periodu, dogoditi taj glavni udar koji ima visoku magnitutu – često jednu, do jednu i po jedinicu po Rihteru veću od prethodnih.

Na novih pet, kad dodate to, dobićete ovaj zemljotresa koji je juče bio glavni. Međutim, niko nije mogao da kaže da će se to dogoditi odmah sutradan”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, zemljotres od pre dva dana je bio uvodni udar, dok je jutrošnje podrhtavanje tla, nakon jučerašnjeg razornog zemljotresa, zapravo smirivanje.

“To je jadan stvarno jak zemljotres. Vi kod takvog podrhtavanja tla gubite ravnotežu, ne možete da izađete iz stana, iz automobila. Na 6,2 Rihtera vi nemate kontrolu nad svojim telom”, navodi ona.

(nova.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …