Home / TEMA DANA / UDARNO! SPREMA SE HAOS: NA HILJADE AVGANISTANACA STIŽE NA KOSOVO, S. MAKEDONIJU I ALBANIJU!

UDARNO! SPREMA SE HAOS: NA HILJADE AVGANISTANACA STIŽE NA KOSOVO, S. MAKEDONIJU I ALBANIJU!

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je danas da je dala saglasnost za privremen prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD.

Osmanijeva je na Fejsbuku, povodom američkog zahteva da se odobri privremeno utočište Avganistancima, istakla da ju je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i prosledio joj zahtev predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Istakla je da je bez oklevanja i uslovljavanja, dala saglasnost za, tu, kako je navela, humanitarnu operaciju.

Vjosa Osmani je kao razloge za davanje saglasnosti navela princip ljudskosti, zatim da Priština poštuje međunarodno pravo i ne zatvara vrata izbeglicama, kao i da Priština mora stajati, kako je navela, „uz svoje prijatelje, posebno SAD, kao što su oni stajali uz nas u dobru i u zlu“.

Ona je dodala da su SAD tražile da to ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i zbog procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana.

Navela je da je vlada privremenih prištinskih institucija odmah nakon prijema zahteva formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima, preneo je Tanjug.

Severna Makedonija spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je njegova zemlja spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana kako bi spasila živote lokalnog stanovništva nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje.

Zaev je u izjavi za Kanal 5 rekao da njegova zemlja može da obezbedi smeštaj u hotelima i odmaralištima, a da će troškove pokriti Sjedinjene Američke Države.

Izjava Zaeva je usledila nakon što je albanski premijer Edi Rama rekao da će Albanija prihvatiti stotine izbeglica iz Avganistana, prenosi Plus info.

„Avganistan se suočava sa mogućom humanitarnom katastrofom i zato smo mi kao Vlada obavestili strateške partnere, SAD da smo na raspolaganju za pomoć u skladu sa našim mogućnostima i potrebama. Spremni smo da prihvatimo civilno stanovništvo Avganistana koje je radilo na miru u toj zemlji poslednjih 20 godina, koje je bilo lokalna podrška savezničkim snagama NATO-a, uključujući našu vojsku, kao i aktiviste iz demokratskih humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava u Avganistanu“, rekao je Zaev.

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR TVRDI: SRBIJA IMA ŠANSU DA U POTPUNOSTI VRATI KOSOVO! KOD ALBANACA JE RASULO- RAZVODI, ABORTUSI, DROGA, PAD NATALITETA!

Kosovo je oteto natalitetom i jedino se natalitetom može vratiti. Albanci već dugo imaju trend …